skip to Main Content
Jeugdpsychiater Sluit Praktijk Door Bureaucratie

Jeugdpsychiater sluit praktijk door bureaucratie

Steeds meer professionals uit de jeugdzorg kunnen het niet meer aan: de bureacratie maakt het werken onmogelijk. Zo vorige week in het verhaal van Elma Thiel in Het Parool.

Elma Thiel en Alex Kolman, foto: Rachel Dubbe (Het Parool)
Elma Thiel en Alex Kolman, foto: Rachel Dubbe (Het Parool)

Het is haar droombaan. Heus. En toch stopt Elma Thiel met haar werk als kinder- en jeugdpsychiater. Thiel (59) geeft zich na een lange strijd met ‘de papierwinkel’ gewonnen. ‘Ik ben mijn autonomie kwijt.’ En: ‘Ik kan de behandeling niet meer doen zoals ik vind dat nodig is. Het moet kort en oppervlakkig.’ Collega Alex Kolman (57) houdt om diezelfde reden op met het behandelen van kinderen onder de achttien. 

Niet representatief
Net als andere Amsterdamse collega’s eerder deze week trekken Thiel en Kolman aan de bel. De invoering van de nieuwe Jeugdwet verloopt volgens hen stroef. Niet alleen zijn ze vele uren kwijt aan administratie, er komt vanaf volgend jaar een vastgezet omzetplafond voor psychiaters. Veel te laag vindt Kolman, voor wie het plafond vastgesteld werd op 10.000 euro. Een niet representatief bedrag. De behandeling van een kind met complexe problemen kost al gauw 7.000 euro per jaar.

‘Stel, een kind heeft er het meeste baat bij om wekelijks te komen, en je spreekt de ouders en medewerkers van school en de Raad de voor de Kinderbescherming, dan gaat het hard met de tijd,’ zegt Kolman, ‘dan moet ik me continu afvragen of dat wel binnen het budget past.’ Thiel: ‘Gevolg is dat je voortdurend op de klok zit te kijken of je niet over je declaratie heen gaat. Zo gaat het niet meer over welke behandeling een kind echt nodig heeft.’

Heel erg serieus
Wethouder Jeugd Simone Kukenheim noemt zelfstandige jeugd- en kinderpsychiaters heel belangrijk voor de jeugdzorg in de stad. ‘Het is dan ook goed dat ze laten merken waar hun zorgen liggen. We willen in een zo vroeg mogelijk stadium met ze om de tafel om bij te houden wat er gebeurt.’ In juli is een bijeenkomst georganiseerd voor de beroepsgroep, die ook deze maand weer plaatsvindt. ‘Dit is een signaal voor ons. Deze bijeenkomsten zijn er om elkaar goed te informeren. We nemen het heel erg serieus.’

Bron: Het Parool, artikel geschreven door Laura Obdeijn

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X