skip to Main Content

Jag älskar dig

“Ik wil naar Zweden!”

“ok?” zeg ik aarzelend en met een vraagteken, dus dat betekent niet dat ik daar ook echt meteen naartoe ga. Zou de nieuwe Ikea gids binnen zijn?

“Zweden zoekt een nieuwe prins.” legt mijn moeder uit.

“Wat leuk zeg en mag jij die uitzoeken?” ga ik mee in haar verhaal.

Dat is het beste wat ik geleerd heb over de ziekte van Alzheimer, meegaan in het verdriet, meegaan in de angst en meegaan in het verhaal.

“Nee, natuurlijk niet, doe niet zo stom”

Maar soms pakt dat iets ander uit…

“Ol wordt de nieuwe prins van Zweden”

Stom, dat ik daar niet aan had gedacht, natuurlijk wordt mijn Ol de nieuwe prins van Zweden!

“Ol, spreek jij wel Zweeds?” vraagt mam

Oliver begint een heel Zweeds-klinkend verhaal op te hangen, we schieten allemaal in de lach, natuurlijk spreekt Ol Zweeds!

De hele avond gaat over Zweden en mijn moeder geniet zichtbaar. Het eten schiet er wel een beetje bij in, haar vork blijft steeds hangen tussen het bord en haar mond.

Als ik de tafel al heb afgeruimd en de vaatwasser heb gevuld haal ik als laatste haar bord van tafel waar misschien een paar happen van genomen zijn. Haar mond heeft het te druk met praten.

Later die avond breng ik haar weer thuis en eet ze nog wat vla, Zweedse vla natuurlijk en die gaat er goed in! Dan breng ik mama naar bed, tandenpoetsen en erin. Mieuwke krijgt nog een aai en dan doe ik het licht uit.

“Wel te rusten mam”

“Wel te rusten  Mir”

“Jag älskar dig”

 

Tip van Anneke:

Als jij met een veel te lang verhaal mij probeert te overtuigen om iets te gaan doen, zal ik altijd nee zeggen. Ik begrijp lange verhalen niet en om er zeker van te zijn dat ik niet instem op iets wat ik vervelend vind, zeg ik voor de veiligheid altijd nee.

 

Mirjam Kok

De ziekte van Alzheimer krijg je nooit alleen, mijn moeder kreeg de diagnose maar ook wij zijn belast. Sinds 2012 heb ik de zorg voor haar op me genomen. Het is soms zwaar en verdrietig, maar meestal maken we van de dag een feestje en is humor ons sterkste wapen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X