Is Langer Thuis wel echt zo’n goed plan?

Er wordt in Nederland enorm veel nadruk gelegd op het bevorderen van het langer thuis laten wonen van ouderen. Op het eerste gezicht lijkt dit een positieve oplossing, aangezien het de druk op verpleeghuizen vermindert en kosten bespaart, en bovendien veel ouderen dit prefereren.

Maar volgens Promovendus Marlies Bär van Erasmus School of Health Policy & Management is de situatie echt niet zo zwart-wit. Ouderen die gedwongen worden om langer thuis te blijven wonen, belanden namelijk sneller in het ziekenhuis. Een veelvoorkomend scenario is dat een oudere thuis valt en vervolgens naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Deze val had voorkomen kunnen worden als de oudere in een verpleeghuis verbleef, waar personeel aanwezig is en ontwerpkeuzes zijn gemaakt om vallen te voorkomen.

“Langer thuis wonen betekent inderdaad dat de druk op verpleeghuizen afneemt. Echter, deze mensen lopen dan een groter risico om in het ziekenhuis terecht te komen, met alle gevolgen van dien”, aldus Bär. Dit betekent dus dat er meer ziekenhuisbedden nodig zijn en mantelzorgers onder nog meer extra druk komen te staan. “Met ons onderzoek willen we aantonen dat het belangrijk is om ook deze externe factoren mee te nemen bij het maken van beleidskeuzes.”

Fijn dat Marlies Bär efficiëntie op deze manier berekent en niet – zoals veel marktpartijen en beleidsmakers dat doen –  in verband brengt met steeds “intelligentere” robots en app, waar ouderen en hun mantelzorgers in 90% van de gevallen helemaal niets mee kunnen!

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan op deze link: https://www.eur.nl/nieuws/langer-thuis-wonen-door-ouderen-vergroot-de-druk-op-andere-zorg

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top