skip to Main Content

Is iedereen tegenwoordig mantelzorger?

Vandaag blijft een vraag me maar steeds bezighouden. Namelijk: wat is mantelzorg wel en niet? Of anders gezegd, wat is in mijn beleving géén mantelzorg? Ik hoor mensen zeggen dat ze een kopje koffie bij iemand gaan drinken of een wekelijks boodschapje afgeven en daardoor weer aan het mantelzorgen zijn. Een kortstondig momentje van aandacht is nu ineens mantelzorg?

Ik vind dat korte tijdelijke zorgsituaties niet onder de noemer mantelzorg vallen. Als je partner met een verzwikte enkel op de bank zit is dat best lastig, maar het is zeer tijdelijk. Het vraagt om een korte aanpassing in de dagelijkse omgang met elkaar. Een eenmalig ritje naar een supermarkt of ziekenhuis vanwege autopech is niet leuk, maar het is weer snel opgelost en voorbij.

Nee, dan de mensen die dag in dag uit zorgen voor een ander of zich zorgen maken. Waar geen sprake is van een korte en tijdelijke situatie. Daar waar de zorg voor een dierbare uren per dag in beslag neemt. Dan heb je het echt over andere koek. Het gaat dan over situaties waar mensen hun persoonlijk leven hebben moeten aanpassen en die altijd door gaan. Dag in, dag uit.

Dus eigenlijk irriteert het me best wel als ik merk dat de term mantelzorg misbruikt wordt als het mensen goed uitkomt. Ik vind het super irritant dat mensen normale taken ineens als mantelzorgtaken bestempelen. Mantelzorg is een vergaarbak geworden voor alles wat iemand voor een ander doet. En dit doet de zwaar belaste mantelzorgers echt zwaar tekort.

We hebben hier twee opties. Of we brengen de kern van het mantelzorgen terug naar koffiedrinken en een gezellig praatje en laten daarbij alle andere taken over aan professionals. Dan dragen we allemaal dezelfde mantel met dezelfde last. Of we gaan met elkaar denken over een naam die echt de lading dekt. Dat we weggaan bij de eenheidsworst en dan tegelijkertijd de positie van deze zorgverleners herkennen, erkennen en waarborgen. Want eigenlijk ben ik die standaard-mantel, die nu alleen in één maat verkrijgbaar is, meer dan spuugzat.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik ben het helemaal mee je eens. Overigens is in de wmo vastgesteld dat je pas mantelzorger bent als je minimaal 8 uur per week voor een periode van meer dan 3 maanden zorgt. Maar sommige mensen zijn er als de kippen bij als er ergens iets te halen is. Het valt mij op de bijeenkomsten op mantelzorgdag ook vaak op dat daar veel mensen rondlopen die vinden dat ze zwaar overbelast zijn omdat ze elke week een stukje moeten rijden om voor moeder boodschappen te doen en naar haar problemen te luisteren. Dan denk ik ook vaak: neem eens een dag mijn zorg over. Oh nee, dan lopen ze gillend weg. Maar ja, de meeste 24/7 mantelzorgers kunnen thuis ook niet weg voor dit soort uitjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X