Is een algehele volmacht waardeloos?

Met enige verbazing heb ik deze week opnieuw kennis gemaakt met de waarde van een algehele volmacht. Met het afhandelen van allerlei poststukken en aanvragen kwam ik twee onduidelijke brieven tegen. Eén brief was van een zorgverzekeraar en de andere van een grote bank. Beide organisaties hadden een eenzijdig besluit genomen waar mijn moeder het niet mee eens was.

Aangezien ik een algehele volmacht heb voor het afhandelen en behandelen van mijn moeders zaken, leek het mij een simpele handeling om contact met ze op te nemen en de boel recht te zetten. Maar niets is minder waar. Beide organisaties erkenden mijn officiële, door een notaris vastgelegde, volmacht niet. En in het kader van de wet op de privacy wilden zij mij geen enkele informatie verschaffen en weigerden verder mee te werken.

Allebei gaven ze twee alternatieven aan. Of mijn moeder moest het zelf gaan regelen. Of er moest een volmacht vanuit hun eigen organisatie zijn. Zij gaven geen gehoor aan mijn uitleg dat mijn volmacht juridisch en wettelijk waterdicht is. Ze hadden geen interesse om de officiële volmacht te ontvangen. Dit alles past niet in hun werkwijze en staat niet in hun procedures.

Betekent dit dan dat zorgverzekeraars en banken boven de wet staan? Dat zij uitmaken wanneer en op welke manier je zaken mag afhandelen voor iemand anders. Dit is echt raar. Vanuit de algehele volmacht mag ik mijn moeders huis verkopen. Ik mag medische beslissingen nemen. Ik mag al haar zaken beheren. Maar voor een simpele zorg- of bankwijziging is dit niet voldoende en loop ik vast in de wet op de privacy.

Het gekke is dat deze wet niet mijn kant opwerkt. Als deze zelfde organisaties vanuit hun eigen belang dingen nodig hebben, dan weten ze me wel te vinden als contactpersoon en belangenbehartiger. Dan kan ik zonder tegenwerpingen documenten overhandigen en betalingen doen. Dan is er geen sprake meer van gegevensbescherming.

Kan iemand mij uitleggen wat hier fout gaat? Hoe is het mogelijk dat een wettelijk document waardeloos blijkt te zijn bij organisaties?

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Zelfde ervaring met zorgkantoren. Die erkennen alleen via de rechter toegekende volmachten. Navraag bij de KNB leerde dat al tijden is afgesproken dat VWS iets gaat doen met notariële volmachten (veel goedkoper dan rechter inschakelen), maar dat daar, 2 jaar geleden, nog niets mee gedaan was

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top