Is de werkende mantelzorger aangeschoten wild op de werkvloer?

Ik vraag me nog steeds af of mantelzorgvriendelijk ook mantelzorgveilig betekent. Er is veel aandacht voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid met bijbehorende officiële erkenning. Het idee erachter is dat mantelzorg op de werkvloer bespreekbaar wordt en dat de mantelzorger zich gesteund voelt.

Mijn eigen ervaring is dat als een baas, werkgever, manager of teamleider last heeft van jouw mantelzorgen, de reactie vooral afhankelijk is van zijn/haar persoonlijke kijk op het leven, het fatsoen en het onderling vertrouwen. Dit laat zich lastig vangen in lijstjes en werkprocessen.

Zo heb ik lang gewerkt binnen een team waar mijn mantelzorgtaken geen enkel probleem waren. De verloren werkuren maakte ik in de avonden en weekenden meer dan goed. Mijn werk was belangrijk voor me. Het was iets waar ik trots op was. Ik was dan even geen moeder van, geen dochter van of geen zus van. Volledig loyaal aan het bedrijf werkte ik veel en hard. Totdat ik een andere baas kreeg.

Vlak voor een belangrijk zakelijk overleg kreeg ik een telefoontje dat mijn broer met gillende sirenes overgebracht werd naar het ziekenhuis. Of ik direct naar de Intensive Care wilde komen. Terwijl ik mijn tas snel inpakte stond mijn nieuwe baas langzaam op. Ik zie hem nog voor me staan. Een grote zware man in een grijs pak met een stapel papier onder zijn arm. Hij zei: ‘Als je nu weggaat, kun je voortaan beter thuisblijven.’ Dit was niet vriendelijk bedoeld.

Natuurlijk ben ik naar mijn broer gegaan, maar na de crisissituatie drongen zijn woorden pas goed tot me door. Geschrokken en onthutst realiseerde ik me wat dit betekende. In één moment was ik van waardevolle medewerker omgedoopt tot lastig probleem. Ik was aangeschoten wild en voelde me niet meer veilig in mijn werkomgeving. Hierdoor ging ik nog harder werken en steeds minder vertellen. Ik moest het beeld ontzenuwen dat ik een onbetrouwbare medewerker was. Maar uiteindelijk heeft het me toch mijn baan gekost.

Mantelzorgvriendelijk en mantelzorgveilig laat zich dus niet vangen in geschreven regeltjes en mooie voornemens. Nee, het laat zich pas echt zien in die situaties waarbij het belang van de mantelzorger net zo zwaar weegt als het bedrijfsbelang. Het gaat dan over empathie, steun, fatsoen en betrokkenheid. Het gaat hier over de menselijke maat die zich nooit in procedures laat vangen. Je moet dus maar net de juiste leidinggevende treffen.

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top