skip to Main Content

‘Ik zou eigenlijk…’

Compassiemoeheid treedt op als je probeert om alles voor iedereen te zijn.” – Alexandra Fortier, schrijfster van dit blog.

De personen voor wie we zorgen staan erom bekend nogal moeilijk te zijn. Zelfs als de persoon waar je voor zorgt een engel is, kan zijn of haar gedrag nog steeds op je zenuwen werken als je zo’n intieme relatie deelt met elkaar.

Veel mantelzorgers horen hun dierbare(n) keer op keer klagen over dezelfde dingen. Ze hebben vaak een vreselijk negatieve houding, en mantelzorgers doen zo hun best om positief te blijven! Op een gegeven moment worden we kortaf en minder vriendelijk, omdat we de bodemloze bron van compassie, waaruit we denken altijd te kunnen putten, niet meer kunnen vinden.

Het is frustrerend dat niemand vraagt hoe het eigenlijk met JOU gaat. Nog erger, zelfs als ze dat zouden doen, hoe kun je dan vertellen hoe jij je echt voelt? Hoe zouden zij de tegenstrijdige, complexe en verwarrende emoties van de mantelzorg kunnen begrijpen?

Waar het om gaat is dat we mensen zijn. We worden boos. Soms kunnen we onze zieke dierbaren niet uit staan. Dat is nou eenmaal zo.

Het probleem echter, begint als we ons schamen voor die gevoelens. Als je tegen jezelf zegt, ‘ik zou me niet zo moeten voelen.’ Dus toveren we een glimlach op onze gezichten en verdragen we het, terwijl we onze gevoelens wegduwen. Totdat we oververmoeid en uitgeput zijn. Totdat alles totaal hopeloos lijkt.

Mantelzorg is gecompliceerd. Het gaat gepaard met een hoop rommelige emoties. Weet dat je niet alleen bent. Praat met anderen, met mensen die het begrijpen. Wat jij voelt is voor de meeste mantelzorgers echt geen verrassing.

Blijf bewust van je gevoelens. Elke keer dat je jezelf hoort zeggen ‘Ik zou eigenlijk…’ of ‘ik zou niet…’ moet dat een alarmbelletje bij je opwekken. Als we ‘ik zou’ of ‘ik zou niet’ zeggen, creëren we een verwachting voor onszelf. We brengen ‘goed’ en ‘kwaad’ in het geheel, natuurlijk op de voet gevolgd door schaamte en schuldgevoel. Dus, om compassiemoeheid en mantelzorg burn-out te voorkomen: neem die hele verzameling emoties en deel ze. Schrijf ze op. Teken ze. Zorg voor ze.

Maar gooi ze niet aan de kant met een ‘ik zou eigenlijk…’ of ‘ik zou niet…’

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Dankjewel voor deze mooie compassievolle woorden.. het is zo enorm herkenbaar.. pfff.. dankjewel hoe je het onder woorden hebt gebracht..
    Ik probeer het van mij af te schrijven maar dat is lastig als je deze strijd nog vaak in je eentje voert! En wat val je gauw in het “Ik zou…..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X