skip to Main Content

Hulde aan een vergeten groep: Mantelzorgers!

Een groot deel van Nederland zit vanwege het corona virus thuis en zorgverleners, politieagenten, vakkenvullers en al die mensen in vitale beroepen kregen afgelopen dinsdagavond om 20:00 uur terecht applaus. Uiteraard ook van mij met een hele, hele diepe buiging als toegift.  Ik heb namelijk écht enorm veel waardering voor hen. Stuk voor stuk zijn deze harde werkers heel waardevol voor Nederland in deze corona crisis.

Maar toch ontbreekt er naar mijn mening iets in dit lijstje. Niet voor het eerst want uit ervaring weet ik dat deze groep heel vaak vergeten wordt. Ik stel je dus even een vraag: Wie zorgen er in de eerste plaats voor zorg-intensieve ouders, kinderen, broers en zussen, partners, buren en vrienden?
Precies, MANTELZORGERS en dat doen ze vaak 24/7, met een klein beetje professionele hulp en nu tijdens deze corona crisis nog meer dan anders en onder vaak hele barre omstandigheden.

Mantelzorgers die in angst leven om toch vooral niet ziek te worden, want wie zorgt er dan voor hun dierbaren?
Mantelzorgers die vaak al zwaar overbelast zijn door de lange periode van zorg thuis en door de combinatie van werk of studie en mantelzorg.
Mantelzorgers die te maken krijgen met een nog groter tekort aan professionele ondersteuning van thuishulp, thuiszorg, fysiotherapie en andere ondersteuningsdiensten.
Mantelzorgers van zorgintensieve kinderen en kwetsbare ouderen waarvan de dierbaren momenteel in zorginstellingen en verpleegtehuizen verblijven, die inmiddels door de dreigende corona op slot zijn gegaan.
Mantelzorgers die moeten dealen met het feit dat dagbestedingen en scholen vanwege het corona virus gesloten zijn.
Mantelzorgers waar nog veel te vaak van weggekeken wordt…

Wat zou het super zijn als mantelzorgers tijdens deze afschuwelijk corona crisis wel gezien en gehoord worden. Geef ook hen dus die waardering die ze verdienen en zo hard nodig hebben.
Hoe?

Applaus is leuk maar weet je waar zij eigenlijk nog veel meer aan hebben? Een beetje extra aandacht.
Laat ze weten dat je aan ze denkt. Bel of app ze eens wat vaker, stuur ze een kaartje of een bloemetje. Vraag of je wat voor ze kunt betekenen, bijvoorbeeld boodschappen doen, eten brengen, de tuin aanvegen of andere zaken waar je niet voor bij elkaar naar binnen hoeft. Maak met een klein gebaar een groot verschil, dat verdienen ze!

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. mantelzorgers kunnen niet flauw vallen en ons vak opgeven!! zoals dhr, bruins, wij zijn ook oververmoeid en meer, wie zorgt er voor ons? zonder mantelzorgers stort heel nederland in en…wij kosten geen geld, waar vind je nog die mensen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X