Hugo Borst en psychiater Menno Oosterhof zijn boos. Wie niet? #gastblog #hetroermoetom

 Het manifest van Hugo Borst over betere ouderenzorg is ingeslagen als een bom. Martin Jan Melinga, voorzitter van de stichting Orange Monday schreef er een pakkend artikel over, dat we hier graag delen!

Afgelopen week kwam er een tweet voorbij van een psychiater. Hij was boos! Wat is er aan de hand, dacht ik, een psychiater wordt niet zo snel boos, en deze al helemaal niet. Ik heb ‘m wel eens ontmoet en hij komt op mij over als een aimabel mens. Vervolgens zie ik nog veel meer boze mensen op Twitter met de hashtag #JeugdGGz erbij en de naam van staatssecretaris Martin van Rijn.

foto-hugo-borst-en-menno-003

Wat is er gebeurd dan? Waarom is Menno boos?
In een aantal gemeenten in Nederland is ‘het geld op’ voor de jeugdhulp. Sinds 1 januari 2015 is jeugdhulp overgegaan (transitie) van de landelijke overheid naar de bijna 400 gemeenten in Nederland. Laat mij u vertellen, dat heeft niet veel goeds gebracht. Dat Menno boos is, is terecht. Wachtlijsten bij de gemeenten (tot 2017 omdat er dan weer geld is) is TE bizar om over te praten. En vooral omdat er al zo lang voor wordt gewaarschuwd. Lees het relaas van Menno Oosterhoff via deze link

Petitie Jeugd GGZ
Op 2 april 2013 zette psychiater Menno Oosterhoff als 1e zijn handtekening onder de petitie “Zorg over de Zorg Jeugd GGZ”. Uiteraard heb ik toen ook meegetekend, ik heb tenslotte ook 4 kinderen,  die wellicht ooit zorg op het psychische vlak nodig kunnen hebben. Met Stichting Orange Monday hebben wij de petitie gesteund met als resultaat bijna 96.000 handtekeningen. Bezorgde ouders, psychiaters, hoogleraren, hulpverleners en ander sympathisanten.

De petitie werd onder veel publiciteit in 2014 ingeleverd bij de staatssecretaris. Het leek er op dat hij er wat mee ging doen. Echter, laat in het jaar nam Van Rijn (toch) het besluit. Per 1 januari 2015 werd de transitie van kracht en Jeugdhulp én JeugdGGZ ondergebracht bij de gemeente. Nog steeds de slechtste beslissing van dit kabinet. Gemeenten zijn NIET het punt waar ouders met hun kinderen met psychische klachten heen zouden moeten. Bovendien werk je zo een verschillende behandeling in de hand. Rijke gemeenten hebben veel budget en de ‘armen’ niet. Een gemeente als Almere hoort bij de laatste en gaf in oktober al aan geen nieuwe patiënten aan te nemen. Inmiddels is dit teruggedraaid (zorgplicht), maar wat dat met gezinnen, ouders en hun kinderen doet? Daar wordt niet over nagedacht. Terecht dat Menno boos is!

20160824 Het Roer Moet OM - Halve zorg is geen zorg - glazen 003 - oranje-dun

Petitie het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
Een half jaar nadat bovenstaande petitie werd ingeleverd, is stichting Orange Monday de petitie ‘Het Roer Moet OM’ gestart. Wij voorzagen toen al dat het ‘fout’ zou gaan in Nederland. Niet alleen in 2016, maar juist in de komende jaren. Voor veel mensen is de petitie wellicht een ‘ver van mijn bed show’, maar inmiddels hebben toch al bijna 32.000 mensen getekend. De Gezondheidszorg is complex en moet als totaalbeeld worden gezien. Gezondheidszorg voor kinderen (w.o. Jeugd GGZ), voor volwassenen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd en voor ouderen.

Opvallend (misschien ook niet) is dat de ouderen en de kinderen de laatste weken in het nieuws zijn. Afgelopen week dus Menno, als kinderpsychiater en initiatiefnemer van de petitie uit 2013, maar ook Hugo Borst. Hugo is geen psychiater, maar een voetbalanalist. In de zomer schreef hij een ‘open brief’ via het AD aan de staatssecretaris (zie blog Bedankt Wendeline en Hugo voor open brief)  en ook hij is nu gestart met een manifest “Scherp op Ouderen Zorg”.

Een prima advies, maar net zoals ik eerder tegen Menno Oosterhoff heb gezegd, zeg ik nu ook tegen Hugo Borst en Carina Gaemers; laten wij de krachten nu eindelijk is gaan bundelen. Initiatieven op delen van onze Gezondheidszorg (Jeugd GGz of ouderen) zijn natuurlijk mooi, maar uiteindelijk is er teveel versnippering.

Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2016
Over iets minder dan 6 maanden is het zo ver. De verkiezingen voor de Tweede Kamer, wat misschien leidt tot een totaal andere verdeling van ons politieke klimaat. Als er een moment van samenwerking zou moeten zijn, dan NU. Laten wij MET elkaar de Gezondheidszorg op de politieke agenda zetten. En NIET alleen met de lege dop waar wij nu mee dreigen te worden afgescheept.

Veel partijen willen voor 2018 ‘geen eigen risico’ op de agenda. Een loffelijk streven, maar het moet linksom of rechtsom toch betaald worden. Een hogere maandpremie, hogere eigen bijdrages, het nog verder ‘uitkleden’ van het basispakket. Niemand heeft een plan voor financiering van de Gezondheidszorg. Of dat nu voor ouderen is of voor kinderen.

blog-10-stijging-zorgpremie-landelijk-platform-gezondheidszorg-zorgplan-het-roer-moet-om

Landelijke Platform Gezondheidszorg
De term is geïntroduceerd door stichting Orange Monday: Landelijk Platform Gezondheidszorg (lees meer:  www.hetroermoetomin.nl ). Een platform samengesteld vanuit alle geledingen van de Gezondheidszorg (kinderen, volwassen, ouderen, gehandicapten), zowel op het gebied van psychische als lichamelijke zorg. Het platform adviseert de minister en de staatssecretaris van VWS bij het nemen van haar beslissingen. Binnen het platform zijn alle belanghebbenden vertegenwoordigd, van patiënt tot zorgverzekeraar (of Nationaal Zorgfonds in de toekomst).

Jaarlijks wordt een Nationaal Zorgplan opgesteld in samenwerking met de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden, alle instellingen en (zelfstandige) professionals  die werkzaam zijn binnen de Gezondheidszorg.

1 Denk Anders - Plator en de Vitaliteitfactor + Stichting Orange Monday

Is dit plan mogelijk?
Ik denk van niet. Ik ben nu 4 jaar actief in de Gezondheidszorg en een grotere verdeeldheid dan in de GGZ en Zorg heb ik nog nooit meegemaakt. Samenwerken  lijkt een Utopia.

Waarom dan wel tekenen?
Omdat het toch zinvol is om aan de slag te gaan met een Landelijk Platform. Het gaat de Gezondheidszorg veel bieden en zo’n 32.000 mensen hebben al voor het idee getekend. Wat is er nu mooier dan dat de ideeën van Plato, die met voeten zijn getreden, de komende jaren weer in ere worden hersteld. Stichting Orange Monday is er klaar voor en zal een brief sturen naar alle politieke partijen om er over na te denken. Constructief aan de slag met de Gezondheidszorg. Wie weet hoe  het politieke landschap er op 16 maart 2017 uit ziet.

Noem mij een Don Quichotte, ik ga door. Fijne dag!

Martin Jan Melinga
Voorzitter Stichting Orange Monday

De stichting Orange Monday Foundation stelt zich ten doel: De behartiging van de belangen van mensen met een (manische) depressie en andere psychische kwetsbaarheden. Zowel wat betreft gezondheid en herstel als wat betreft hun maatschappelijke situatie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top