skip to Main Content
Hoe Zijn Jouw Ervaringen Met Zorgverlof?

Hoe zijn jouw ervaringen met zorgverlof?

Op NRC.nl las ik dat uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2017, naar langdurende zorg door werknemers, bleek dat slechts 16 procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen die te maken kregen met een ‘langdurende zorgsituatie’ verlof opnam. Lang niet iedereen wéét wanneer je precies recht hebt op verlof. In het meest recente onderzoek naar verlof van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), uit 2011 alweer, wist een vijfde van de ondervraagden die voor een naaste zorgden zonder gebruik te maken van kortdurend zorgverlof, niet eens van het bestaan ervan. Bij langdurend zorgverlof was dat 13 procent van de werknemers. Best weinig, toch? Komt dit omdat werkende mantelzorgers niet op de hoogte zijn of is er iets anders aan de hand?

Voor de zekerheid eerst een rijtje:

  • Kort- en langdurend zorgverlof kun je als werknemer opnemen voor de verzorging van een zieke of hulpbehoevende voor wie niemand anders zorgt.
  • Kortdurend verlof geeft per jaar recht op twee keer het aantal werkuren per week (tegen ten minste 70 procent van het salaris).
  • Langdurend verlof kan voor zes keer het aantal werkuren per week worden opgenomen, maar dan onbetaald.
  • Een werkgever mag verlof in principe niet weigeren. Weigeren mag alleen als het bedrijf kan aantonen dat het – door verlof toe te kennen – financieel in zwaar weer komt.
  • Tijdens kortdurend zorgverlof moet de werkgever ten minste 70 procent van het salaris doorbetalen. Hij is niet verplicht tot doorbetalen bij langdurend zorgverlof.
  • Sinds 2015 geeft niet alleen zorg voor familie recht op zorgverlof, maar ook die voor een buurman, vriend of kennis – mits je de enige bent die deze zorg kan verlenen.

Of is er toch een andere reden waarom mantelzorgers geen verlof opnemen?

Als ik nog even verder door het artikel scroll, lees ik dat niet ieder bedrijf zich aan deze regels houdt. Verlofaanvragen worden door sommige werkgevers afgewezen of zelfs tegengewerkt. Dan is er sprake van een ‘anti zorgverlof beleid’ en dat is helemaal niet toegestaan. Hoe bizar is dat?!

Wij van Mantelzorgelijk zijn heel benieuwd hoe jullie ervaringen op dit gebied zijn. Wil je ons er meer over vertellen? Mail me dan: marjolijn@mantelzorgelijk.nl. Ik neem zsm contact met je op.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X