skip to Main Content

Het zal je dierbare maar zijn, die daar woont!

Op ED.nl las ik afgelopen week met afgrijzen een bericht dat bewoners van een verpleeghuis in de regio Eindhoven al weken niet gedoucht worden om de risico’s op verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Wat hier gebeurt is schandalig en mensonterend. Dat dit werkelijk voorkomt in één van de rijkste, westerse landen is totale waanzin en is bijna crimineel te noemen. Het zal je dierbare maar zijn, die daar woont!

Bezoekverbod

Maar dat is nog niet alles. Volgens ED.nl verbiedt de instelling bewoners tevens om familie of andere mensen buiten haar terrein op te zoeken. Naar verluidt worden de twintig mensen waar het om gaat sinds begin december niet meer gedoucht en zitten ze al sinds november opgesloten in hun gebouw. Dit laatste vanuit het idee dat ze anders misschien het virus van buiten naar binnen halen.

Aerosolen

Op 8 december testte een medewerker van het bewuste verpleeghuis positief. In een brief van 17 dec jl. meldt de locatie-manager dat nu ook een bewoner besmet is en naar een corona-unit elders wordt overgeplaatst. Ze zet de regels nog eens op een rij: ‘Uitjes die niet medisch noodzakelijk zijn, zijn niet toegestaan. Douchen van bewoners wordt in deze periode niet gedaan. Dit is door aerosolvorming een handeling waarbij verspreiding van het virus een groter risico is.’ Deze afschuwelijke maatregelen waren in elk geval van kracht tot en met 26 december.

RIVM

Op de website van het RIVM staat echter het tegenovergestelde: ‘Tandenpoetsen en douchen zijn geen aerosolvormende handelingen’. Hoe komt het verpleeghuis dan in vredesnaam bij deze onmenselijke maatregelen? Een woordvoerster houdt vol dat zij de richtlijnen van het RIVM volgen. ‘Uiteraard worden cliënten verzorgd en gewassen en zijn kort even niet gedoucht, na advies van de GGD.’ Een woordvoerder van de GGD laat echter weten dat dit niet klopt. Zij zouden volgens hem nooit adviseren mensen niet meer te douchen. Volgens het verpleeghuis is er geen sprake van een verbod om naar familie of vrienden te gaan. De directie claimt dat ze dit bewoners alleen afraden. Dit is in tegenspraak met de brief die bewoners kregen. Zoals je merkt spreek iedereen elkaar tegen. Wat is hier in godsnaam aan de hand?

Het komt veel vaker voor

Vorige week kwam er ook al een ander verpleeghuis uit Brabant in het nieuws. Verpleeghuisbewoners die met familie of vrienden buitenshuis afspreken, mogen daarna standaard twee weken lang niet van hun kamer af. Zoals nu ook blijkt heeft weer een andere zorginstelling in Eindhoven van 21 december t/m 19 januari a.s. dezelfde maatregel afgekondigd, in ieder geval bij een deel van de cliënten. Ook hier ontkende de zorgbestuurder dat zij dergelijke maatregelen hanteren, ondanks dat hij een brief ondertekende waarin te kennen werd gegeven dat bewoners 10 dagen in quarantaine zouden moeten als zij toch op bezoek bij familie zouden gaan. Dus ondanks richtlijnen vanuit het RIVM zelf regels bedenken en dan nog liegen ook? Schandelijk!

Is er niets geleerd van de eerste golf?

De enorme hoeveelheid besmettingen in de verpleeghuizen door heel ons land is tijdens de tweede golf zorgelijk te noemen. Net als in de eerste golf. Maar is er dan niets geleerd van de eerste golf? Het zou menselijker en minder streng zijn. Niet mogen douchen,  je familieleden niet mogen zien en opgesloten worden is niet menselijk. Wat doet het ministerie van VWS hieraan? En de veiligheidsregio’s?  Doet de Inspectie Gezondheidzorg hier iets aan? Sommige bestuurders draaien door en moeten ter verantwoording geroepen worden. Voor er weer honderden, zo niet duizenden kwetsbare mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden in instellingen moeten leven. Het zal je dierbare  toch maar zijn, die daar woont!

De politiek mag zich graag op de borst kloppen als het om de kwaliteit van onze zorg gaat. Ik vraag me eerlijk gezegd ernstig af of dat wel zo terecht is met dit soort inhumane maatregelen en al die leugens!

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X