Het oudere brein is zo slecht nog niet

De directeur van het George Washington University College of Medicine stelt dat de hersenen van ouderen veel plastischer zijn dan in het algemeen wordt aangenomen.

Op deze leeftijd wordt de interactie tussen de rechter- en linkerhersenhelft harmonieus, waardoor de creatieve mogelijkheden verruimen. Daarom vind je onder zestigplussers veel persoonlijkheden die net met hun creatieve activiteiten zijn begonnen.

Natuurlijk, de hersenen zijn niet meer zo snel als in de jeugd, maar de flexibiliteit neemt toe. Daarom nemen we als we ouder worden vaker de juiste beslissingen en staan we minder bloot aan negatieve emoties. Verrassend genoeg ligt het hoogtepunt van de menselijke intellectuele activiteit rond de leeftijd van zeventig jaar, wanneer de hersenen op volle kracht beginnen te werken.

Mettertijd neemt de hoeveelheid myeline in de hersenen toe, een stof die een snelle overdracht van signalen tussen neuronen mogelijk maakt. Hierdoor nemen de intellectuele vermogens met 300% toe ten opzichte van het gemiddelde.

De piek van de actieve productie van deze stof vindt plaats tussen de leeftijd van zestig en tachtig jaar. Interessant is ook het feit dat iemand ouder dan 60 jaar twee hersenhelften tegelijk kan gebruiken. Dit stelt je in staat om veel complexere problemen op te lossen.

Professor Monchi Uri van de Universiteit van Montreal is van mening dat de hersenen van een oudere de minst energie-intensieve weg kiezen, waardoor overbodige zaken worden geschrapt en alleen de juiste opties overblijven om het probleem op te lossen.

Er werd een onderzoek uitgevoerd waaraan mensen in verschillende leeftijdsgroepen deelnamen. Jongeren raakten vaak in de war tijdens het afleggen van de tests, terwijl zestigplussers de juiste beslissingen namen.

Laten we nu eens kijken naar de kenmerken van de hersenen van mensen tussen de zestig en tachtig jaar. Dat ziet er namelijk best rooskleurig uit.

Eigenschappen van het brein van een ouder persoon

De neuronen van de hersenen sterven niet af, zoals veel mensen zegen. De verbindingen tussen de neuronen verdwijnen eenvoudigweg als een persoon zich niet met geestelijke arbeid bezighoudt.

Afwezigheid en vergeetachtigheid ontstaan door een overvloed aan informatie. Dat is de reden dat je je niet je hele leven op overbodige futiliteiten hoeft te richten.

Vanaf 60-jarige leeftijd gebruikt een mens niet meer één hemisfeer tegelijk, zoals jongeren, maar beide!

Conclusie: als iemand een gezonde levensstijl heeft, goed beweegt, een realistische fysieke activiteit heeft en volledig mentaal actief is, nemen de intellectuele vermogens niet af met de leeftijd. Ze nemen alleen maar toe en bereiken een hoogtepunt rond de leeftijd van 80 tot 90 jaar.

Een groot onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat:

-de meest productieve leeftijd van een mens plaatsvindt tussen het zestigste en zeventigste levensjaar.

-het tweede meest productieve stadium van de mens tussen zeventig en tachtig jaar valt.

-het derde meest productieve stadium tussen het vijftigste en zestigste levensjaar optreedt.

Voor die leeftijd heeft een mens zijn hoogtepunt nog niet bereikt.

De gemiddelde leeftijd van de Nobelprijswinnaars is tweeënzestig jaar; de gemiddelde leeftijd van directeuren van de 100 grootste bedrijven in de wereld is drieënzestig jaar; de gemiddelde leeftijd van de voorgangers in de 100 grootste kerken in de Verenigde Staten is eenenzeventig.

Dit bevestigt dat de beste en meest productieve jaren van een persoon tussen de zestig en tachtig jaar liggen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd door een team van artsen en psychologen in het New England Journal of Medicine,

Ze ontdekten dat je op je zestigste de piek van je emotionele en mentale potentieel bereikt, en dat dit doorgaat tot je tachtigste.

Als je dus zestig, zeventig of tachtig jaar oud bent, ben je feitelijk op het beste niveau van je leven. Wees dus niet bang voor ouderdom. Streef ernaar om je intellectueel te (blijven) ontwikkelen.

Leer nieuwe ambachten, maak muziek, leer muziekinstrumenten bespelen, maak schilderijen. Dans!

Toon belangstelling voor het leven, ontmoet en communiceer met vrienden, maak plannen voor de toekomst, reis, zo goed je kunt. Bezoek winkels, cafés en concerten.

Sluit je niet af of op, dat is destructief voor ieder mens. Sta elke dag op met de gedachte dat alle goeie dingen nog voor je liggen!

Bron: New England Journal of Medicine en Deemagclinic

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. “Leer nieuwe ambachten, maak muziek, leer muziekinstrumenten bespelen, maak schilderijen. Dans!

    Toon belangstelling voor het leven, ontmoet en communiceer met vrienden, maak plannen voor de toekomst, reis, zo goed je kunt. Bezoek winkels, cafés en concerten.

    Sluit je niet af of op, dat is destructief voor ieder mens. Sta elke dag op met de gedachte dat alle goeie dingen nog voor je liggen!”

    Ik zou het graag allemaal doen, maar voor een mantelzorger is dat nog niet zo simpel.

    1. Beste Margreeth, bedankt voor je reactie. Dat deze dingen niet altijd makkelijk uitvoerbaar zijn voor mantelzorgers begrijp ik helemaal. Het artikel is bedoeld om deze nieuwe kennis over het oudere brein te delen, omdat er tot nu toe niet zo positief over gedacht werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top