Het klankenconcert – gastblog Myra Steens #miMakker

myra
Vanaf de gang van de verpleegafdeling ziet Bakkie twee dames aan de tafel in de huiskamer zitten. Bakkie maakt met behoorlijk wat bravoure haar entree en komt met een ruime boog, al neuriënd, bij hun tafel terecht.
Mevrouw van Manen, één van de twee dames, zit nog steeds met haar hoofd voorover gebogen, ze heeft haar ogen dicht. Bakkie neuriet rustig verder. De ogen van mevrouw van Manen gaan langzaam open en ze begint zelf geluiden te maken. Het neuriën, waarop mevrouw nu steeds duidelijker reageert met haar stem, wordt een aaneenschakeling van klanken. Zowel Bakkie als mevrouw reageren op elkaars stem.
Door de voorovergebogen houding van mevrouw van Manen lukt het Bakkie niet om haar goed aan te kijken. Vanaf haar stoel schuift Bakkie daarom op haar buik over de tafel, al neuriënd, dichterbij. Zo komen de hoofden van Bakkie en mevrouw van Manen steeds dichter bij elkaar. Terwijl Bakkie ondertussen languit op de tafel ligt, blijft ze met klanken reageren op de geluiden van mevrouw. Mevrouw van Manen weet elke keer Bakkie weer uitdagend te verrassen met een nieuwe klank. Emoties zijn voelbaar in hoogte en intentie van de klanken. Bakkie besluit liggend op tafel op haar rug te draaien. Bakkie komt hierdoor in een bijzonder comfortabele houding te liggen. En er ontstaat zo meer ruimte om de mooiste klanken uit te stoten. Bakkie kan hierdoor ook mevrouw van Manen beter aankijken. Het ziet er voor hen wel heel grappig uit, want ze zien elkaars gezicht ondersteboven. In een bijna dromerige toestand kijken Bakkie en mevrouw van Manen elkaar nu voortdurend aan. En ze genieten samen van een heel ontspannen klankenconcert.
Door als miMakker de ander te volgen in klanken en door een comfortabele houding aan te nemen, voelt de ander aan dat dit klankenconcert wel uren mag duren.
Myra Steens miMakker Bakkie www.neusvoorcontact.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top