Het is goed, het is allemaal goed.

Ruim 5 maanden geleden moesten we afscheid nemen van mam.
Mijn eerste woorden naar de verzorging waren “Het is goed”. En ik heb die woorden daarna nog vaak uitgesproken. Want het was goed.

Maar hoe bijzonder is het dat je diezelfde dag een appje krijgt van je dochter met het nummer van Nielson “Het is goed”. Zij kreeg het van haar vriend en had het nummer bijna de hele dag geluisterd. Dit nummer hoorde dus ineens bij het afscheid van oma en het is gedraaid na mijn toespraak voor mam bij haar uitvaart.

Maar gaandeweg werd het meer. De tekst kreeg meer diepte, het past mij als een jas.

‘Ik wil tijd om te groeien, om te zijn wie ik eigenlijk ben’; na 3 jaar dichtbij mam te zijn geweest, moest ik weer leren wie Angelique is. Niet meer de mantelzorger maar wie dan?

‘Ik heb mensen gekwetst…, ik heb fouten gemaakt…’; ook daar ben ik me van bewust, erkennen is al een stap in de goede richting. Verdere stappen zetten, gaat met ieniemienie stapjes.

‘Ik heb geen idee waar ik heen ga, maar ik weet waar ik vandaan kom’; de toekomst is een weg vol verrassingen die we nemen zoals die komt. Maar ik weet waar ik vandaan kom, mijn roots zijn bekend, de opvoeding heeft me gevormd. Maar ik weet ook uit welk dal ik meermaals ben gekomen. Gelukkig werden de dalen steeds minder diep omdat ik leerde op mezelf te letten.

‘We zullen samen op de top staan, vallen en weer op staan’; alleen zou ik het nooit hebben gered. Je hebt mensen nodig die door dik en dun naast je blijven staan. Zonder mijn man, zoon, dochter en schoonzoon had ik er nu vast anders bij gezeten. En samen zullen we zeker nog wel eens vallen maar met elkaar en voor elkaar staan we ook weer op.

Mantelzorger voor onze moeder die na haar herseninfarct in 2010 problemen kreeg met haar geheugen. Pas in 2016 kreeg zij de diagnose vasculaire dementie/ziekte van Alzheimer. Sinds 2017 woont zij in een kleinschalig woonzorgcentrum bij mij op het dorp.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top