skip to Main Content

Het gaat niet goed in de zorg #opinie

Mensen krijgen de zo nodige zorg niet, ziekenhuizen liggen overvol en in verpleeghuizen wordt nu zelfs op meerdere plekken het leger ingezet om voldoende handen aan het bed te krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de zorg die thuis gegeven wordt door thuiszorg en mantelzorgers. Daar hoor je bijna niets over in de media. Wat gebeurt er allemaal? Het gaat niet goed in de zorg. Waar zijn degene die verantwoordelijk zijn als je ze nodig hebt?

Kerstreces

Op vrijdag 18 december jl. ging voor de gehele Tweede Kamer het kerstreces in. Midden in deze zware crisis met oplopende besmettingscijfers blijft het ook vanuit ons kabinet angstvallig stil. Hoe kan dat? Het enige wat we van de voorzitter van het OMT horen, is dat alles wat er misging in verpleeghuizen te wijten is aan het opleidingsniveau van de verzorgenden. Mensen die al maanden zo hard werken in het diepste van deze tweede golf, krijgen nu geen applaus maar een fikse trap na.

Hulplijnen

Onze hulplijnen staan de afgelopen weken geen moment stil. We doen dit vanuit ons bestuur vrijwillig en kunnen het nauwelijks aan. Er bereiken ons, ook in deze tweede lockdown, veel schrijnende signalen. We bemannen de hulplijnen nu helaas met een kleiner team dan in de vorige lockdown omdat we geen ondersteuning krijgen vanuit het ministerie van VWS. Het ministerie vindt het ‘lastig’ dat we weer om een financiële bijdrage vragen. Je leest het goed: lastig. Weet je wat wij lastig vinden? Dat veel mantelzorgers in dit land geen passende ondersteuning krijgen, niet gehoord worden in hun behoeften en dus gewoon in de steek gelaten worden. Dat is pas lastig!

Partners

Als onafhankelijke mantelzorgpartij mogen we dus blijkbaar geen partner zijn in deze crisis. Partnerschap wat zo belangrijk is als je echt oog wilt hebben voor alles wat er gebeurt. Volgens ons kun je vanuit een gezamenlijke doel (gerichte ondersteuning bieden aan mantelzorgers en het behartigen van hun belangen) best meerdere organisaties steunen als landelijk ministerie. Op dit moment is hun enige vaste en erkende partner Mantelzorgnl die wel structureel subsidie ontvangt. Wij vinden dat we als Mantelzorgelijk echt iets extra’s kunnen toevoegen. De input vanuit onze achterban (overbelaste en/of werkende mantelzorgers) zou een goede bijdrage kunnen zijn aan het verbeteren van de algehele kwaliteit van mantelzorgondersteuning in Nederland. Een gemiste kans dat dit niet zo gezien wordt.

Wij gaan door

Maar met of zonder projectsubsidie van het ministerie, wij gaan door! Wij willen onze achterban niet laten stikken. Niet in het verleden, niet in de coronacrisis en ook niet in de toekomst. Onze achterban beslaat 60% van het totaal aantal mantelzorgers in Nederland. Mantelzorgers tussen de 30 en 65 jaar, veelal werkend en/of zwaar overbelast. We blijven signalen vangen en doorgeven van de mantelzorgers die in het nauw zitten en zich geen raad meer weten. We helpen en adviseren waar we kunnen. We volgen de politieke keuzes kritisch en blijven schrijven over het wanbeleid voor mantelzorgers. Misschien moeten we iets minder afwachtend en begripvol zijn. Misschien iets meer activisme. Want het gaat niet goed en het kan, volgens ons, veel beter als het op beleid voor mantelzorgers aankomt.

Oproep

We sluiten dit blog af met een dringende oproep:

Als je ergens tegenaan loopt wat voor jouw gevoel echt niet door de beugel kan; mail ons.
Als je het niet eens bent met het beleid van je gemeente, de zorginstelling of indicatieorganen; laat het ons weten. Hoe meer signalen we krijgen, hoe harder we aan de bel kunnen trekken. Onze opinieblogs worden veel gelezen en hebben al vaker de discussie op gang gebracht. We stoppen niet met aankaarten van dingen die niet deugen. We gaan net zo lang door totdat degene die verantwoordelijk zijn wel thuis geven!

 

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X