5:14 Krantje

Het ‘dementendorp’ – prachtige fotoreportage over De Hogeweyk in Weesp

Bejubeld, bekroond, bekend tot ver over de landsgrenzen: De Hogeweyk is een voorbeeld project van hoe we in Nederland willen omgaan met mensen met gevorderde dementie. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte de onderstaande reportage. Wij delen de foto’s vanaf de website van NRC Handelsblad.

De Hogeweyk is een voor dementerende ouderen ontworpen buurt in Weesp. Het is een gesloten psychogeriatrische instelling. Het ‘dementendorp’ heeft een supermarkt (zonder geld), een theater, een restaurant en een café. Bewoners kunnen binnen de muren vrij rondlopen, als ze dat zouden willen, en er zijn clubjes waar ze lid van kunnen worden. Lezen, koken, schilderen, bingo, zingen, wandelen. De dementie wordt er niet minder door, maar het ziet er vriendelijker uit dan een verpleeghuis waarin mensen met z’n vieren of tienen op een kamer liggen, zoals buiten Nederland vaak gebruikelijk is.

 

13:14 De supermarkt

De supermarkt. Foto: Ilvy Njiokiktjien

12:14 Winkelcentrum

Winkelcentrum. Foto: Ilvy Njiokiktjien

11:14 Kledingkast

Kledingkast. Foto: Ilvy Njiokiktjien

10:14 Leeshoekje

Gang. Foto: Ilvy Njiokiktjien

9:14 De dames van de leesclub

De dames van de leesclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien

8:14 Tegeltjes

Tegeltjes. Foto: Ilvy Njiokiktjien

7:14 Theater

Theater. Foto: Ilvy Njiokiktjien

6:14 Galerij en plein

Galerij en plein. Foto: Ilvy Njiokiktjien

5:14 Krantje

Krantje. Foto: Ilvy Njiokiktjien

4:14 Bezoek

Bezoek. Foto: Ilvy Njiokiktjien

3:14 Sigaartje

Sigaartje. Foto: Ilvy Njiokiktjien

2:14 Thuisgebracht

Thuisgebracht. Foto: Ilvy Njiokiktjien

1:14 Kerstboom

Kerstboom. Foto: Ilvy Njiokiktjien

De bakclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien

De bakclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van cultuur, (social) media en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van cultuur, (social) media en zorg.

Reacties

Dit bericht heeft 0 reacties
  1. Het idee van hogeweyk, geweldig! Uitvoering m.b.t. kwaliteit begeleiding en zorg een stuk minder. Heb er stagegelopen jaren terug (zelfde leidinggevende zit er nu nog) en de schoonmaker die zich omhoog gewerkt had door het vriendje te zijn van de directeur had de leiding. Hij had totaal niets met de mensen en kon activiteiten verstoren door te eisen dat men ging zingen omdat er een rondleiding kwam. Dat daarna de bewoners geheel in de war waren omdat we uit het ritme waren kon hem geen zier schelen.

    Tal van voorbeelden, ik kon mijn eerste stagedag meteen voor 30 dementerende gaan staan en ze “animeren” want hij had een afspraak en weg was hij. Ook toen stonden ze hoog aangeschreven maar de werkelijkheid was anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X