Heeft de minister boter op zijn hoofd? #nummer2

Mantelzorgelijk is de laatste maanden meer en meer uitgegroeid tot een waar mantelzorg expertiseplatform. Je vindt hier verhalen en ervaringen van mede-mantelzorgers, tips en kennis om het beter vol te houden, achtergronden en nieuws over onderwerpen die relevant zijn voor jouw leven. Maar welke stukken zijn de in het afgelopen half jaar  nou het best gelezen? Dat vertellen we je in onze Mantelzorgelijk Top 10!

Vandaag nummer 2 – Heeft de minister boter op zijn hoofd? – door Marjolijn

 

Afgelopen vrijdag Meldpunt gezien? Ze hadden een item over het tekort aan plaatsen in verpleeghuizen. Circa 18.500 mensen staan momenteel op lange wachtlijsten voor een plek in een verpleeghuis. Dat betekent dat zij geïndiceerd zijn voor intensieve verpleeghuiszorg en dat het om de zwaardere gevallen gaat. Hiervoor is echter nu al onvoldoende capaciteit en dat probleem wordt door de vergrijzing in de toekomst alleen maar groter en groter.

Minister De Jonge denkt overigens dat het wachtlijstprobleem minder groot is dan gesteld in Meldpunt. Hij gaat uit van slechts 1.500 urgent wachtenden. Terwijl de 18.500 wachtenden een officiële indicatie van het CIZ hebben voor intensieve verpleeghuiszorg.
Overdrijft het CIZ dan, minister de Jonge? Of liegen al die zwaarbelaste mantelzorgers die voor deze zorg-intensieve mensen in thuissituaties zorgen? Die willen hun dierbare niet in een ‘derde keus’ verpleeghuis aan de andere kant van ons land. Die willen dagelijks of een aantal maal per week hun dierbare kunnen bezoeken in een huis in de buurt.

Minister De Jonge wijst in het interview vooral naar zorgkantoren en gemeenten om het capaciteitsprobleem van verpleeghuisplekken aan te pakken. “Er moet een tandje bij”, zegt hij. Het Rijk zet daarom nog dit jaar een ondersteuningsteam op om samen met gemeenten de bouwopgave voor de komende jaren vast te stellen. De Jonge belooft de regie te nemen. “Het is mijn rol om de urgentie hiervoor aan te wakkeren en ondersteuning te bieden waar nodig.” Er moet gebouwd worden. Geld speelt blijkbaar geen rol want de minister zei tijdens het interview: “Er is veel geld, er is verschrikkelijk veel geld.”

Maar uhm… ho, wacht nou eens heel even. Ben ik nou zo naïef?
Zegt minister de Jonge nou serieus: Urgentie om te bouwen ?
Was het niet zo dat er een aantal jaar terug nog genoeg verzorgingshuizen waren, maar dat deze allemaal gesloten en vele zelfs volledig afgebroken werden uit oogpunt van bezuiniging?
Was het destijds niet juist de bedoeling dat ouderen langer thuis moesten blijven wonen, totdat ze dringende verpleeghuisindicaties zouden hebben om de hoge zorgkosten terug te dringen?
Dus eerst vanuit bezuinigingen een hele belangrijke schakel ertussenuit halen en dan zegt de minister nu dat er verschrikkelijk veel geld is en dat gemeenten snel moeten bouwen?

Maar hoe ziet Hugo de Jonge dat dan voor zich? Alleen al in Amsterdam zijn de komende 10 tot 15 jaar 8.000 extra verpleeghuisplekken nodig. Dat is een verdubbeling van de huidige capaciteit. Volgens een bestuurder van zorgorganisatie Cordaan gaat het plan van de minister op geen enkele manier lukken. Er is namelijk weinig tot geen bouwgrond, er zijn onvoldoende bouwers en dan moet er natuurlijk ook personeel zijn om in die huizen te werken. Hoe dan? Waar haal je heden ten dagen in godsnaam zorgpersoneel vandaan? Tovert de minister die dan uit een hoge hoed?

Door de vele bezuinigingsronden en het sluiten van vele verzorgingshuizen werden veel verzorgenden een aantal jaar terug ontslagen. 18 of 58 jaar, het maakte niet uit. Ze moesten maar op zoek naar een andere baan.  Ik ken gevallen waar vrouwen van 55 jaar ontslagen werden en vanwege hun leeftijd niet zomaar elders aan de bak kwamen. Vanaf jonge leeftijd zorgden zij voor onze ouderen. Bakken ervaring en dan niet aan een baan kunnen komen. Hoe bizar. Zij werden zzp’er.

Of gevallen waarin verzorgenden de werkdruk bij hun werkgevers niet meer aankonden. Te veel registratie en administratie voeren, te veel rare en vage regels en te weinig handen aan het bed. Kortom bezig zijn met allerlei zaken waar je niet voor bent opgeleid. Ondanks beloften van de overheid dat de boel ‘ontregeld’ zou worden, werden administratieve taken al maar meer en het contact met hun clienten (onze dierbaren) al maar minder. Vreselijk! Dus ook zij kozen er uiteindelijk voor om zzp’er te worden.

En dan hoor ik de minister in dit interview ook nog met droge ogen beweren dat hij af wil van zzp’ers in de zorg! Letterlijk zegt hij: “Dit zijn helemaal geen zzp’ers, maar gewoon werknemers met een baas.” Meneer de Jonge toch! Dit zijn stuk voor stuk hardwerkende, gemotiveerde, belasting betalende zelfstandigen zonder personeel, die hun steentje bijdragen in zorgland. Zij verhuren zich om onze ouders, kinderen, broers, zussen én hun mantelzorgers met hart en ziel bij te staan, als het via de reguliere bedrijven niet meer lukt om zorg te krijgen. En nu zegt de minister doodleuk dat dit binnenkort niet meer mag? We kunnen tegenwoordig helemaal niet meer zonder zzp’ers in de zorg, dus laat ze met rust. Richt de pijlen liever nog meer op al die serieuze zorg-fraudeurs!

Intussen zorgen mijn lotgenoten intensief voor die duizenden zorgvragers op die wachtlijsten. Soms zelfs tot zij er letterlijk van omvallen. Financieel, geestelijk en/of fysiek! Ik weet uit eigen ervaring hoe dat is. Ik zorgde immers samen met mijn zussen zes jaar voor een vader met Alzheimer in een thuissituatie. Tot het voor ons écht niet meer ging en wij hem naar een verpleeghuis moesten brengen. Naast thuiszorg, thuishulp, een casemanager dementie en 4 uurtjes per week een buddy voor mijn vader kregen wij geen ondersteuning. We zaten aan onze tax qua mogelijkheden.
Als er momenteel zo verschrikkelijk veel geld voorhanden is, zoals de minister beweert tegen Meldpunt, waarom is het dan nog steeds zo slecht gesteld met ondersteuning van mantelzorgers? Waarom wordt er nog steeds niet echt geluisterd naar mantelzorgers?

Het kan niet anders dan dat de minister boter op zijn hoofd heeft!

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top