Heathrow wordt dementievriendelijk

Op vliegveld Heathrow in Londen wordt altijd naar een uitmuntende service gestreefd. In augustus 2016 werd aangekondigd dat Heathrow het eerste dementievriendelijke vliegveld ter wereld wordt.

Heathrow werkt samen met de Alzheimer’s Society om de mondiale houding ten opzichte van dementie te veranderen. De luchthaven heeft toegezegd dat alle 76.000 mensen die daar werken speciale “Dementia Friends” sessies, training en online informatie krijgen om hen vertrouwd te maken met dementie.

Het initiatief stimuleert bedrijven om mee te doen en dementievriendelijk te worden, zodat mensen met dementie zich begrepen voelen en niet geïsoleerd. Heathrow is toonaangevend in het transformeren van luchtverkeer op dit gebied.

In samenwerking met Omniserv, een bedrijf dat ondersteuning biedt voor passagiers met speciale behoeften, heeft Heathrow al een aantal initiatieven geïmplementeerd, zodat al het personeel beter bekend is met dementie en weet hoe ze passagiers met dementie kunnen ondersteunen. Er is ook een speciaal team dat aanvullende training heeft gekregen en zich richt op passagiers met een verborgen handicap, dementie, autisme en passagiers die doof en/of blind zijn. Beveiligingsmensen krijgen ook speciale training, zodat ze passagiers die onrustig of angstig zijn om te vliegen op hun gemak kunnen stellen, waardoor de algemene veiligheid beter gewaarborgd wordt. Daarnaast worden er in de verschillende terminals speciale “rustige” wachtruimtes gecreëerd.

Jeremy Hughes, algemeen directeur van de Alzheimer’s Society, zei: “Iedereen heeft het recht om op een comfortabele en gemakkelijke manier te reizen en we hebben allemaal de taak om passagiers met dementie het gevoel te geven dat ze gewoon kunnen blijven vliegen. Helaas weten we dat reizen een beangstigende ervaring kan zijn voor mensen met dementie. Het kan een ontmoedigende ervaring zijn en hen dermate afschrikken dat ze helemaal niet meer willen reizen, wat tot een sociaal isolement kan leiden.”

“Dementia Friends en dementievriendelijke gemeenschappen streven ernaar om de manier waarop mensen over dementie denken, hoe ze op dementie reageren en over dementie praten te veranderen. De Alzheimer’s Society is verheugd om met Heathrow samen te werken om de eerste echte dementievriendelijke luchthaven in de wereld te worden. We hopen dat hun pionierswerk de weg vrijmaakt voor andere luchthavens in de wereld zodat we de manier waarop mensen met dementie en hun verzorgers het vliegen ervaren op positieve wijze kunnen veranderen.”

Bron: Heathrow Media Centre

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. […] Vorig jaar kondigde Heathrow vliegveld in Londen aan dat zij het eerste dementievriendelijke vliegveld ter wereld werd. Dat betekent dat alle 76.000 medewerkers getraind zijn in het helpen van passagiers met een “verborgen handicap”, zoals dementie wordt genoemd. Ook zijn luchthavens als Gatwick begonnen met een sleutelkoordsysteem. Mensen die denken dat ze wat meer tijd of geduld nodig hebben, dragen deze vrijwillig om hun nek zodat het personeel weet dat ze speciale aandacht moeten besteden. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top