Grotere rol voor mantelzorgers in verpleeghuizen

Een alarmerend bericht in de Volkskrant afgelopen dinsdag. In sommige verpleeghuizen kan momenteel de helft van de medewerkers niet komen werken. Hierdoor is er een groot personeelstekort. In een ziekenhuis kan in dat geval bepaalde zorg afgeschaald worden. In een verpleeghuis met vaste bewoners kan dat natuurlijk niet. Het maakt dat verpleeghuizen de herfst en winter met vrees tegemoetzien. Mochten mantelzorgers tijdens de eerste golf helemaal niet meer op bezoek komen, in deze tweede golf is er waarschijnlijk een grotere rol voor hen weggelegd.

Oplossing

Samen met familieleden en mantelzorgers proberen bepaalde verpleeghuizen in de huidige situatie huiskameractiviteiten, wijkverpleging en de dagbesteding zoveel mogelijk door te laten gaan. Per locatie en per doelgroep wordt gekeken wat het beste werkt. Hoe in deze crisis niet-professionele zorgverleners ingezet kunnen worden,  is precies hoe het in de toekomst ook mogelijk zou kunnen zijn.

Toekomst

Er komen steeds meer ouderen en minder mensen die voor hen kunnen zorgen. Naar die zorgkloof gaan we waarschijnlijk toe. Wat dat betreft is dit wellicht meteen een goede leerschool voor de toekomst.  We zullen met elkaar uiteindelijk naar een hele andere werkelijkheid toe moeten, dan waar we de afgelopen jaren in zaten.

Extra handen voor de zorg

Ook wordt gewerkt met extra handen voor de zorg, een initiatief waarvoor oud-zorgverleners zich kunnen aanmelden. Er worden ook ex-KLM’ers in dienst genomen, stafleden en behandelaars draaien ook mee in de diensten. Tevens probeert men vooraan in de rij te staan bij de sneltesten. Daar wordt een mooie oplossing in gezien. Het zou een positieve invloed hebben op de continuïteit van zorg als men niet een dag hoeft te wachten, maar binnen een uur weten of een medewerker aan de slag kan.

Hoop

Het ziet er naar uit dat bepaalde bestuurders van verpleeghuizen geleerd hebben van de fouten in de eerste golf.  Mantelzorgers van hun dierbaren scheiden was inhumaan. Wij kennen voorbeelden dat voorheen in vakantieperiodes mantelzorgers ook al ondersteunde taken in de groepen van hun dierbaren verrichten. Dat idee is dus niet nieuw maar wordt in deze crisis extra benut. Alles beter dan als mantelzorger machteloos te moeten toekijken hoe je dierbare wegkwijnt. Laten we hopen dat álle medewerkers van verpleeghuizen en de bewoners deze tweede golf goed doorkomen.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top