Goed om te weten: Zo voorkom je nep-medicijnen! #tip

In onze zomerrubriek ‘Goed om te weten’ delen we praktische kennis over zorg en mantelzorg. Of je nu aan het bed of aan het strand bent, we hopen dat je er veel aan hebt! En vergeet niet: delen is fijn.

Echt of nep?

Wist je dat als je online medicijnen koopt het heel goed zou kunnen dat de medicijnen nep zijn? Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne gemaakt over de gevaren van vervalste medicijnen. Het gebruik van vervalste medicijnen kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

De medicijnen die het meest online worden gekocht zijn, pijnstillers, afslankmiddelen, seks-gerelateerde middelen en slaap- en kalmeringsmiddelen. De campagne biedt handvatten waarmee je zelf de betrouwbaarheid van een online aanbieder van geneesmiddelen kunt controleren door middel van informatie – en je kunt de Echt of Nep Quiz spelen.

Controleer of de aanbieder betrouwbaar is en doe de check op www.echt-of-nep.nl 

Koop nooit receptgeneesmiddelen zonder recept

Neem bij vragen over het gebruik van geneesmiddelen contact op met je arts of apotheker

De campagne maakt onderdeel uit van een bredere en doorlopende aanpak van vervalste medicijnen. Zo wordt het verplicht om veiligheidskenmerken op te nemen op de verpakking van receptgeneesmiddelen. Hiermee kan de echtheid worden aangetoond. Online aanbieders moeten zich sinds juli 2015 aanmelden bij de overheid. Na controle krijgen zij een logo op hun site.

Jij als consument kan het logo aanklikken en komt dan terecht op de website van de overheid www.aanbiedersmedicijnen.nl. Hier kan je zelf checken welke categorie producten de aanbieder mag verkopen. Daarnaast worden artsen en apothekers geïnformeerd om gezondheidsklachten als gevolg van vervalste medicijnen beter te herkennen en te melden. Ten slotte doet het RIVM verder onderzoek naar de ernst en omvang van de schade die wordt veroorzaakt door het gebruik van vervalste medicijnen

Bron: www.chronischziek.nl,  www.echt-of-nep.nl en www.aanbiedersmedicijnen.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top