skip to Main Content
Goed Om Te Weten: Zo Maak Je Het Eten Een Stuk Prettiger #tips  #kanker

Goed om te weten: Zo maak je het eten een stuk prettiger #tips #kanker

In onze zomerrubriek ‘Goed om te weten’ delen we praktische kennis over zorg en mantelzorg. Of je nu aan het bed of aan het strand bent, we hopen dat je er veel aan hebt! En vergeet niet: delen is fijn.

Beleef je smaak

Wist je dat chemotherapie de smaakbeleving van kankerpatiënten kan veranderen – Soms kan je smaak zelfs helemaal verdwijnen. Het eten wordt voor de patiënt dan een extra opgave, terwijl dit hen juist moet sterken tijdens de behandeling. Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft in samenwerking met IntermeZZo en kookboekenschrijfster José van Mil een folder gemaakt met de titel ’40 tips en tricks’, om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten, gelanceerd op hun website.

Check hier alvast een aantal tips uit de folder die de smaakbeleving en eetlust van kankerpatiënten kunnen helpen.

Mes, lepel en vork

Metaal in de mond kan soms heel naar aanvoelen en ‘metalig’ smaken. In dat geval is het handig om plastic bestek te gebruiken.

Drinken is belangrijk

Probeer gedurende de dag telkens kleine slokjes water te nemen. Dat is gemakkelijker dan grote glazen en zo krijg je toch genoeg vocht binnen. Meten is weten, dus meet de hoeveelheid die je drinkt. Zo houd je in de gaten of je genoeg vocht binnenkrijgt.

Prettig mondgevoel

Zachte hapjes met wat beet: zoals pasta, rijst of bijvoorbeeld flensjes zijn goed wanneer kauwen en slikken wat lastiger is, maar geen groot probleem. Ook prettig als je een droge mond hebt.

Houd het luchtig

Het gebeurt nogal eens dat je zelf of iemand anders iets maakt wat je, als het eenmaal op je bord ligt, toch niet kunt eten. Ga daar zo luchtig mogelijk mee om. Je kunt het toch niet veranderen. Vraag een ander om dat ook gewoon te accepteren en geen druk uit te oefenen. Dat geeft alleen maar stress. Volgende keer beter!

Alle 40 tips zijn te vinden op de website van Medicalfacts

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X