Goed nieuws!

“Voor vijfde kwartaal op rij daling verzuim zorgpersoneel” (bron: de ZorgKrant)

Dat is zeker goed nieuws!

Goed nieuws voor (in de eerste plaats) de werknemer zelf maar ook de werkgever zal opgelucht ademhalen. Roosters rond te zien krijgen met te weinig zorgpersoneel is nog een hele klus.

Thuis- en verpleeghuiszorg betrekken de mantelzorger meer en meer als aanvulling op de formele zorg die ze bieden. Dit kan betekenen dat je taken hebt die essentieel zijn voor het welzijn van je dierbare en dat je niet zomaar kunt worden vervangen door formele zorgverleners. Maar wat als jij mantelzorger tijdelijk uitvalt omdat je ziek bent?

Nu er steeds meer ook op mantelzorg wordt gerekend vraag ik mij af: krijgen deze nu ook die verantwoording erbij dat zij zich af moeten melden bij ziekte? Serieuze gedachten die ik heb, ik lees namelijk onder lotgenoten dat sommigen inmiddels een A4-tje als takenpakket hebben. Blijven er dan taken liggen?

Een mantelzorger in de thuissituatie kan het zich al helemaal niet veroorloven om zich terug te trekken en lekker onder de wol te kruipen, de zorgvraag is er en zal vervuld moeten worden. Ik heb dit in mijn mantelzorgjaren zelf ook ervaren. Met geen of minimale ondersteuning zelf goed herstellen is dan een hele uitdaging!

Wat daar ook bij kwam kijken; bij mijn vorige betaalde baan stond ik officieel ziekgemeld. Door mijn leidinggevende werd ik dan gebeld met de vraag hoe ik dat nu dan toch voor elkaar kreeg in de zorg voor mijn vader?   De toon waarop dit werd gevraagd zei alles, het gaf mij alleen maar meer stress die ik er niet bij kon hebben.

Daarom:

Het is van cruciaal belang dat je als mantelzorger voldoende ondersteuning krijgt om goed te herstellen van ziekte. Hier zijn een paar adviezen die kunnen helpen:

Prioriteiten stellen: Geef prioriteit aan je eigen gezondheid en herstel. Dit betekent dat je misschien bepaalde taken moet delegeren of tijdelijk moet overdragen aan anderen.

Hulp vragen: Vraag om hulp aan familieleden, vrienden of formele zorgverleners. Voel je aub niet bezwaard omdat je erom moet vragen en aanvaard de hulp die je aangeboden wordt!

Respijtzorg regelen: Onderzoek mogelijkheden voor respijtzorg, waarbij tijdelijke zorg wordt geboden aan de persoon voor wie je zorgt. Zo kun je als mantelzorger de tijd nemen om echt tot rust te komen en te herstellen. Informeer bij het WMO-loket van je gemeente wat zij bieden of adviseren.

Het is belangrijk dat er opties beschikbaar zijn waarin mantelzorgers met verschillende behoeften en financiële situaties toegang hebben tot passende respijtzorg. Door een voorziening als respijtzorg in te zetten, kunnen gemeenten en zorgverzekeraars ervoor zorgen dat mantelzorgers hun taken volhouden terwijl ze zelf ook de nodige rust en ontlasting krijgen.

Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van toch?

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top