skip to Main Content

Gemeenten draaien door met mantelzorgcompliment! #opinie

handenLSpeurend naar nieuws over ‘mantelzorg’ kom ik de afgelopen weken weer van alles tegen over een alternatief voor het mantelzorgcompliment. In het verleden konden mantelzorgers aanspraak maken op een vergoeding van 200 euro per jaar. Omdat dit sinds januari 2015 is afgeschaft, kunnen gemeenten dit budget tegenwoordig naar eigen idee invullen. Nou, ik kan je verzekeren; onze gemeenten weten van gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen. Ik vind sommige ideeën echt stuitend, soms te hilarisch, gewoon stom maar…allerminst een compliment!

Het idee van gemeenten is om ons vanaf nu vol te stouwen met cursussen en crea-bea middagen. Ja echt! Je mag naar bijeenkomsten komen, waar je kan schilderen, macrameeën of bloemschikken. Of je wordt tijdens een speciale bijeenkomst voor mantelzorgers even lekker in het zonnetje gezet en kan een cadeaubonnetje van 25 euro in ontvangst komen nemen. Maar ook een cursus ‘ zorgen voor een ander, begint bij jezelf’, behoren tot de mogelijkheden. Wel moet je vooraf registreren of meedoen aan enquetes want anders gaat het hele feest niet door en krijg je een boze brief, omdat je verzaakt hebt. Nee, daar zitten mantelzorgers op te wachten, zeg!

Fantastisch bedacht allemaal (not!) maar laten we heel even terug gaan naar het basisprincipe van het ‘mantelzorgcompliment’ (wat ik eigenlijk liever een mantelzorgwaardering zou noemen): Het is in de eerste plaats een publieke uiting van respect voor mantelzorgers in de lokale samenleving. Daarnaast kan het een praktische vorm van ondersteuning of tegemoetkoming zijn. Tevens kan de gemeente de aanvraag als contactmoment aangrijpen om te vragen hoe het met de mantelzorger gaat en of hij of zij nog verdere ondersteuning nodig heeft. Want het lijkt mij een puik plan dat de gemeenten – voordat zij de waardering vorm geven – eerst eens in gesprek gaan met mantelzorgers, om erachter te komen naar welke vorm de voorkeur uit gaat. Zorgen voor mantelzorgers is namelijk ook gewoon maatwerk. Wat voor de een fijn is, kan voor de ander ronduit beledigend voelen.

In de nieuwe Wmo zijn middelen opgenomen ten behoeve van mantelzorgondersteuning. Uit eerdere bronnen blijkt dat voor 2016 100 miljoen euro beschikbaar is. Het totale Wmo-budget voor 2016 is 1.138 miljoen euro. Dat betekent dat 8,79% van het Wmo-budget van 2016 ingezet kan worden voor mantelzorgondersteuning. Dat is geen misselijk bedrag dus een beetje meer onderzoek naar wat mantelzorgers zelf zouden willen, zou niet onterecht zijn.

Mantelzorgers die overbelast zijn geraakt geven vaak zelf aan dat dit niet alleen door mantelzorg komt, maar zeker ook door niet gehoord en gezien worden. Dat verhelp je niet door zo’n lullige doe-middag of cadeaubonnetjeHier ligt voor de gemeenten volgens mij een hele grote taak. Zoek mantelzorgers op en vraag frank en vrij wat ze nodig hebben. En neem van mij aan: Het hoeft echt niet  altijd een geldbedrag te zijn. Er zijn namelijk zat vormen van waardering te bedenken, waar je als mantelzorger wel wat aan hebt!

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Het mantelzorgbedrag gebruikte ik altijd voor de parkeervergunning bij mijn moeder ik kom vanuit Scheveningen naar Amsterdam om met haar boodschappen te doen .eerst was het bedrag 250,00€ en daarna 200,00€ .in eerste geval kon de mantelzorgkaart ervan betaald worden toen werd het bedrag van parkeren verhoogd moest ik bijleggen .Nu dus 0,00€ dus mantelzorgkaart maar opgezegd. Met als gevolg dat ik overal moet betalen om met mijn moeder boodschappen te halen .gevolg minder vaak komen om de kosten laag te houden.levert stress voor mijn 87 jarige oude Moeder op want die wil geen parkeergeld betalen voor het winkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X