Gemeente Amsterdam draait bezuinigingen huishoudelijke hulp terug! #wmo

gelezen2Goed nieuws voor alle Amsterdammers die sinds 1 januari minder huishoudelijke hulp krijgen: de rechter heeft in mei in vier rechtszaken bepaald dat die korting niet deugt. Diezelfde week bepaalde de hoogste bestuursrechter ook al dat de kortingen op hulp in de huishouding, denk aan stofzuigen, ramen lappen en badkamer schoonmaken, niet in orde zijn. Lees maar even mee in het Parool.

Teruggedraaid
Amsterdam was in deze laatste zaak geen partij, maar de uitspraak heeft wel gevolgen voor de gemeente. Amsterdam gaat niet in beroep en zal zijn beleid direct aanpassen, zegt Eric van der Burg, wethouder Zorg.

Dit betekent dat alle kortingen worden teruggedraaid en dat cliënten voorlopig weer de dezelfde hoeveelheid hulp in de huishouding krijgen als voor 1 januari. “Daarna gaan we kijken hoe we dit structureel oplossen.” Van der Burg zal de gemeenteraad hierover informeren.

Megaoperatie
Zo’n 19.000 Amsterdammers krijgen hulp in de huishouding, en meer dan de helft van hen wordt getroffen door de kortingen. Het terugdraaien van de situatie wordt volgens Van der Burg een mega­operatie waar ‘een paar miljoen’ euro mee gemoeid is.

“Dit gaat ons veel geld, tijd en energie kosten.” De besparing was ingegeven door landelijke bezuinigingen, waardoor de gemeente minder geld ontvangt.

Sinds begin dit jaar loopt het storm bij advocaten van mensen die zijn gekort. Een van de vrouwen die naar de rechter zijn gestapt, heeft een reumatische aandoening aan handen en voeten.

Amsterdam heeft bepaald dat mensen recht hebben op een ‘schoon en leefbaar huis’, maar wat dat inhoudt, is volgens de rechter niet duidelijk. Bovendien heeft de gemeente de korting niet goed onderbouwd.

Maatwerk
Amsterdam is wettelijk verplicht maatwerk te leveren en heeft dit nagelaten. “We hebben nog zo’n twintig dossiers op zak,” zeggen advocaten Renske Imkamp en Matthijs Vermaat van kantoor Van der Woude De Graaf in Amsterdam, die de zaak hebben gewonnen.

Zij dreigen met meer rechtszaken als Amsterdam niet snel de kortingen ongedaan maakt. “Het lijkt erop dat Amsterdam er te veel op gericht was de bezuiniging te halen,” zegt advocaat Imkamp.

Met het besluit de kortingen terug te draaien, al dan niet tijdelijk, voldoet Van der Burg aan de wens van de raad. Veel raadsleden zijn verbaasd dat de wethouder hun niet heeft ingelicht over deze juridische nederlaag.

Bron: Parool

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top