Geheugenpaleis

Al surfend over internet kom ik soms de meest prachtige initiatieven tegen. Neem het Geheugenpaleis; een initiatief van SOL ( wat staat voor samen ondernemend leren) uit Rotterdam. SOL Netwerk is een jonge, innovatieve aanbieder op het gebied van welzijn met twee belangrijke pijlers: SOL Jeugd en SOL Ouderen. Zij  zijn aanwezig in buurten en op scholen. Door die wijkgerichte aanpak kunnen zij persoonlijk en kleinschalig opereren en helpen ze buurtbewoners om er voor elkaar te zijn. Samenredzaamheid, noemen zij dat. SOL helpt kwetsbare ouderen zo lang mogelijk vitaal te blijven en mee te doen in de samenleving

Als ‘af en toe iets vergeten’ overgaat in beginnende dementie, wordt het voor (alleenstaande) ouderen vaak moeilijk om in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Zij voelen zich onzeker en verward en ook familie en/mantelzorgers weten niet precies hoe zij de zorg rond de dementerende het beste kunnen vormgeven. We zien dat ouderen zich bij beginnende dementie vaak terugtrekken. Vereenzaming versterkt het dementieproces. Onze oplossing om dit tegen te gaan: een laagdrempelig ontmoetingscentrum met activiteiten die het dementieproces aantoonbaar vertragen, zoals zingen en bewegen.

Lang leve(n) thuis

Ontmoetingscentrum Het Geheugenpaleis heeft als doel dementerende ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het is een mooi voorbeeld van de collectieve welzijnsaanpak waar SOL voor staat. Ouderen kunnen bij de ontmoetingssoos samen met anderen activiteiten ondernemen, en zo elkaar scherp houden. Voor mantelzorgers zijn er gespreksgroepen, informatieve bijeenkomsten en een spreekuur.

Signalering

De coördinator van het ontmoetingscentrum heeft een signalerende rol. Zij houdt nauw contact met de familie van de oudere en geeft bijvoorbeeld aan wanneer de inzet van een buddy of een sterkere inzet van het sociale netwerk gewenst is. Doel is steeds de oudere te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Het Geheugenpaleis – aanbod van SOL

  • Activiteiten voor licht dementerende ouderen, met name aandacht voor muziek, zingen en bewegen
  • Koffiedrinken en bijkletsen
  • Gespreksgroepen voor mantelzorgers
  • Informatieve en educatieve bijeenkomsten voor mantelzorgers/familie
  • Spreekuur over dementie

Het Geheugenpaleis is een maatschappelijk initiatief ondersteund door het Fonds sociale infrastructuur en heeft tot doel: Lagere overbelasting van mantelzorgers, hogere kwaliteit van leven voor dementerenden, minder opnames van dementerenden in een verpleeghuis. Ik hoop oprecht dat dit Rotterdamse initiatief in meer gemeenten gerealiseerd gaat worden.

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top