Gebrek aan mobiliteit voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

gelezen2Uit het onderzoek: ‘mobiliteit bij dementie’ dat op initiatief van PGGM en Alzheimer Nederland is uitgevoerd blijkt, dat mensen met dementie zich vaak gevangen voel in hun eigen huis en dus ook weinig buiten komen. Hierdoor raken ook de mantelzorgers steeds meer geïsoleerd. Voor dit onderzoek zijn 549 mantelzorgers ondervraagd.

Mobiliteit

86% van de mantelzorgers meldt een verslechtering van de mobiliteit bij hun naaste met dementie. Dit wil zeggen dat hun naaste moeilijk, of in het geheel niet meer, van A naar B kunnen komen. Eropuit gaan is dus vaak onmogelijk en  gevaarlijk omdat  ze dan verdwalen.  Terwijl mensen met dementie zelf graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en de maatschappij dit ook in toenemende mate van hen verlangt, komt participeren in de samenleving ernstig in het gedrang door de verminderde mobiliteit.

Openbaar vervoer

Een derde van de mantelzorgers geeft aan dat Openbaar Vervoer moeilijk of onmogelijk is geworden. Driekwart van deze mantelzorgers ziet daar ook geen oplossing voor, het OV is al gauw een gepasseerd station, omdat het reizen per trein, bus of tram te complex is geworden, met de OV chip kaart, drukke perrons en overstappen.

GPS Tracker

Gebrek aan mobiliteit komt steeds vaker voor bij mensen met dementie. Een GPS Tracker geeft mobiliteit aan de mantelzorger en de persoon met dementie terug. Gea Broekema – Procházka, directeur Alzheimer Nederland: “Het komt vaak voor dat mensen met dementie verdwalen en soms ook langere tijd vermist worden.  Daarom raadt Stichting Alzheimer Nederland het gebruik van een GPS tracker bij dementie aan.

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top