skip to Main Content
Favorieten! #4 Verplicht Voor Je Ouders Zorgen

Favorieten! #4 Verplicht voor je ouders zorgen

Het is nu tijd voor de top 5 van meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze zomerserie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Op nummer vier vind je een artikel over de vraag: Moet ik verplicht voor mijn ouders zorgen?

 

In sommige landen zijn kinderen bij wet verplicht om voor hun (oude) ouders te zorgen. In Duitsland en een aantal Zuid Europese landen is het zo, dat je geacht wordt voor je ouders te zorgen en als je dat niet wil (of om wat voor reden niet kunt) moet je gewoon meebetalen. In Nederland ligt dat nu nog iets anders maar voor hoe lang?

In het kader van de enorme bezuinigingen in de zorg, heeft de regering in 2015 besloten dat alle burgers meer voor elkaar moeten gaan zorgen en minder moet aankloppen bij de professionele zorginstanties. Maar is er ook nagedacht over eventuele consequenties voor onze ouderen?

In het verleden was ‘voor elkaar zorgen’  heel normaal. Je had destijds ook geen andere keuze want een zorgstelsel zoals wij die nu kennen, bestond nog niet. Het was in die tijd natuurlijk ook iets makkelijker omdat de meeste mensen in kleine gehuchten woonden. Iedereen kende elkaar, weinig mannen maakten carrière, vrouwen werkten niet of nauwelijks en als je het ouderlijk huis verliet, bleef je veelal in hetzelfde dorp wonen. Familie woonde altijd dichtbij en elkaar verzorgen was heel vanzelfsprekend. Mantelzorgen deden wij in Nederland dus al, nog voor het woord ooit bedacht werd.

De laatste jaren ligt het allemaal compleet anders. In onze huidige maatschappij zijn we met z’n allen veel meer op onszelf gericht. Er moet door iedereen een bliksemcarrière gemaakt worden. Onze families blijven niet meer generaties lang in dezelfde plaats wonen en emigreren zelfs naar verre landen. Daarnaast betalen we met elkaar miljarden aan premies en is zorg door professionals heel gewoon en voor iedereen toegankelijk… Rijk of arm.

Door alle bezuinigingen in onze verzorgingsstaat van de afgelopen jaren… gaan we weer terug naar 100 jaar geleden en moeten we elkaar meer helpen, ook qua zorg. Ik weet niet hoor, maar een verpleegster heeft een opleiding van een paar jaar gehad. Logisch want ‘zorgen’ is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet, het is een verdomd zwaar vak! Zorg, en daarmee nu dus ook mantelzorg, is natuurlijk wel even iets meer dan een boodschapje doen, een wasje draaien of een kwartiertje stofzuigen… Zorg verlenen vereist medische kennis, het moet je liggen en als het je ding niet is, wordt het tien keer niks! Medische zorg laat je toch niet aan amateurs over? Er kan een hoop misgaan als je niet weet hoe je iemand moet verzorgen en dan zou het de zorg wel eens veel MEER , in plaats van minder kunnen gaan kosten.

Naast de medische zorgen komen er natuurlijk nog veel huishoudelijke taken bij, die nu nog door de thuiszorg uitgevoerd worden. Maar met de nieuwe zorgwet is die taak veel meer bij familie, vrienden, kennissen en buren terechtgekomen. Bij de toewijzing van zorg door de gemeenten, wordt sinds 2015 eerst gekeken of er naaste familie is, die zorgtaken op zich kan nemen. Maar dan moet je wel kinderen hebben natuurlijk! En hopen dat ze in de buurt wonen want ze gaan ook gewoon mantelzorgen als ze een full-time baan of eigen bedrijf hebben, met hun gezin in Zeeland wonen en hun ouders ooit in Friesland zijn achter gebleven…

En wat als je helemaal geen kinderen hebt en de band met je neven en nichten ernstig verwaarloosd is? Dan moeten je vrienden en kennissen het maar opknappen! Maar vrienden en kennissen zijn meestal van je eigen generatie, toch? Laatst zag ik een programma op televisie, waarin ze lieten zien hoe een 85 jarige dame al jaren haar 89 jarige demente vriendin verzorgde. Heel aandoenlijk maar de dame liep behoorlijk op haar tandvlees en kon het amper aan! En los daarvan; je vrienden en kennissen hebben ook een eigen leven en moeten in de nieuwe situatie natuurlijk gewoon voor hun eigen familie zorgen. Voor hoeveel mensen kun je tegelijkertijd mantelzorger zijn?

Tja, wie blijft er dan over? Je buren in de straat! En dan maar hopen dat ze je aardig genoeg vinden of zelf niet te hulpbehoevend zijn! En eerlijk is eerlijk.. Meer dan een boodschapje meenemen of een keer op de koffie komen, zit er in dat geval waarschijnlijk niet in. Ik vind dat trouwens best ver gaan. Zie je het voor je dat je een buurman ineens moet gaan wassen en verschonen ?

Maar wie helpt je dan wel ? Nou simpel… Duur ingehuurde verzorgers. En als je geen geld hebt komt de categorie aangewezen vrijwilligers in beeld. Wild vreemden, die straks door de overheid worden aangewezen om verplicht mantelzorg te verlenen. Wie haal je dan in huis? Ik vrees niet de mensen die je graag aan je ziekbed zou willen hebben. Maar je hebt in die situatie geen keuze. Het is dát of dood. Zonnig vooruitzicht toch?

Foto: Dit is Nederland (Facebook groep)

Foto: Dit is Nederland (Facebook groep)

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X