skip to Main Content

Ergo coach casus in de wijkzorg

 

En ergo casus die al langer speelt en alleen maar zwaarder wordt, en nu er ook meer collega’s lichamelijk klachten krijgen en zelfs hierdoor dreigen uitvallen zal er goed gekeken moeten worden naar de goede manier van ergonomisch werken.  

Het lastige is hier dat de cliënt door de vele tegenslagen en achteruitgang zich in slachtofferrol zet. Cliënt lijkt door de lichamelijke achteruitgang zelf soms wat depressief of komt in ieder geval op mij zo over. De cliënt staat totaal niet open voor eventuele aanpassingen en veranderingen. Cliënt wil niet meedenken in eventuele oplossingen die voor beiden beter zouden zijn. 

De cliënt vindt het vanzelfsprekend dat iedereen zich maar naar de wensen en gewoontes van cliënt moet aanpassen. De cliënt ziet dan ook niet in waarom de niet economisch zorg, die er in loop van tijd is ingeslopen nu ineens aangepast zou moeten worden. 

Mijn inzien is thuissituatie op deze manier niet meer geschikt. Er kan op deze manier, zonder de juiste aanpassingen niet op een goede dynamische en statische manier gewerkt worden. En niet meer de benodigde zorg geleverd worden en zoals het er nu uitziet zal de zorgbehoefte op korte termijn alleen maar toenemen.  

Vandaag ga ik vanuit mijn rol als ergo coach meekijken met het zorgmoment en kijken waar de knel punten zitten en waar en of er eventueel nog winst te behalen is met hulpmiddelen en aanpassingen brengen in de ingeslopen gewoontes. 

Het eerste wat gelijk al opvalt bij binnenkomst is dat cliënt in de stoel slaapt, dit is alles behalve ideaal de nek ligt in een verkeerde onnatuurlijke houding en bij navraag geeft cliënt ook aan dat nek pijnlijk is. 

Is de stoel slapen iets wat wij in de praktijk met regelmaat tegen komen en dan heb ik het niet over een middag dutje maar cliënten die de hele nacht in de sta-op stoel slapen omdat die zo lekker zit/ligt.  

Meestal is de woning klein en staat vol met teveel en te grote grote meubels. Cliënten zijn vaak slecht te been, waarschijnlijk geeft het een veilig gevoel om zich overal vast te kunnen pakken maar de kans op val gevaar is hierdoor juist vele malen groter. Mede omdat cliënten onzeker zijn, slechter lopen, en zich vaak voetje voor voetje schuivend voortbewegen. 

Bij het aan doen van de steunkousen is het beter om op een stoel of krukje te gaan zitten.  

Vaak moet deze dan met moeite in de te volle ruimte naar de stoel geschoven of getild worden waarin de cliënt zit.  

Voor het aantrekken van de steunkousen word bij ons vaak met de Doff en Donner gewerkt dit is al een goede vooruitgang als aan en uittrek hulpmiddel. 

Het aantrekken van steunkous in sta-opstoel gaat moeizaam in verband met de beensteun die in de weg zit gezien cliënten vaak de benen niet kunnen optillen. Advies is een klein krukje waar cliënt de voeten op kan zetten tijdens de handeling en een daardoor loskomt van de stoel. 

Steunkousen zijn aan nu volgt de transfer naar de badkamer die zich meestal op de begane grond bevind. De sta-op stoel wordt gebruikt maar heeft uiteindelijk weinig nut. De cliënt trekt zich moeizaam op aan een ander meubelstuk wat in de buurt staat. 

Cliënt loopt op open slipper pantoffels dit is niet veilig. 

Cliënt kan voeten niet op tillen en schuift voeten moeizaam kreunend zuchtend en puffend vooruit en leunt hier volledig met het hele gewicht op de rollator.  

Stevig goed sluitende pantoffels met goed grip zolen zijn hier wenselijk.  

De remmen van de rollator werken niet naar behoren aangezien cliënt met het hele gewicht op rollator leunt is de kans op val gevaar is zeer reëel aanwezig. 

Eenmaal bij de badkamer blijkt ook deze erg klein. 

Er is een toilet verhoger, douchestoel en beugel aan de muur. De cliënt wordt gewassen op het toilet.  De collega moet hierdoor in verschillende niet economische houdingen. Deze handeling mag zo niet uit gevoerd worden. Als cliënt zichzelf zou wassen is het geen probleem, collega kan de rug wassen als cliënt komt staan.  

Dit weer gaan staan gaat al het zelfde als met de sta-op stoel cliënt trekt zich aan de wastafel op tot staan. 

De onder wassing is niet goed uit te voeren collega geeft aan gelijk aan haar rug weer te voelen, er is te weinig ruimte. Ook zijn de liezen en buikplooi zijn zo niet goed te verzorgen, controle hoe het met de huid gaat gaat zo al helemaal niet. 

Advies is vanaf nu boven wassing op douchstoel (liefst een verstelbare) geen onder wassing deze alleen op douche dagen aangezien de douchesproeier dan gebruikt kan worden. Om de douchestoel is meer ruimte voor collega en cliënt heeft beugels om zich aan op te trekken vast te houden. 

Onder wassing vanaf nu op bed , voorkeur cliënt geheel op bed/ bedrand wassen. Dit ook i.v.m. controle huid en wassen buikplooi, liezen en de verzorging hiervan. Maak hierbij gebruik van een glij-zeil als cliënt zichzelf niet op zij kan rollen. De steunkousen kunnen zo ook het beste aangedaan worden.  

Doordat de transfer moeizaam gaat zou je er ook nog voor kunnen kiezen de boven wassing in woonkamer door mw. Zelf op stoel te laten doen dit scheelt een transfer naar badkamer. 

Eventueel postoel in de woonkamer om toilet transfers overdag te beperken en minder kans op val gevaar. 

Cliënt heeft een slaapkamer op de begane grond met een hoog laag bed, maar deze slaapkamer is moeilijk te bereiken. In de kamer staan te grote meubels. De doorgang tussen kast en bed is eigenlijk te klein voor de rollator.  Om deze ruimte goed werkbaar te maken zou kast eigenlijk verzet moeten worden. Het hoog laag bed zou van twee zijden werkbaar zijn, al dan niet door bed te kunnen verplaatsen. 

Ook zou in de woonkamer zou meer ruimte wenselijk zijn voor veilige transfers. Dit geld ook voor slaapkamer badkamer en keuken 

Een extra beugel plaatsen naast de wasbak in de badkamer zodat cliënt na de toilet gang zich aan de beugel kan optrekken ipv de wastafel. 

Helaas komen wij dit soort situaties in de thuiszorg te vaak tegen, vooral bij cliënten die al lang, soms al van trouwen uit in het zelfde huis wonen. Huizen zijn vaak niet ingericht op de zorgbehoeftes die ontstaan en staan veel al overvol en ruimtes zijn moeilijk bereikbaar. 

In veel gevallen is er met kleine aanpassingen en hulpmiddelen nog wel wat winst te behalen.  

Denk hierbij aan: douchestoel/ kruk, traplift, beugels, toilet verhogers, postoel, bedsteun, hoog-laagbed, rollator looprek, driepoot, actieve en passieve lift, drempel verhogers. Voor aan en uitdoen van de steunkousen zijn meerder hulpmiddelen waarbij cliënt zelf de steunkousen kan aandoen, wij gebruiken bijna bij alle cliënten de doff en donner, die iedere cliënt aan zichzelf heeft. 

Als de thuiszorg in beeld komt omdat zelfzorg niet meer afdoende lukt. Meestal worden uit voorzorg op ons verzoek de losse kleedjes en teveel aan overbodige meubels door familie weggehaald om ruimte te creëren zodat cliënt zich veilig in de woning kan blijven verplaatsen. Een enkele keer is er geen medewerking en zal er een gesprek plaats vinden. Dit om samen tot een goede en veilige oplossing te komen. Een die voor beiden zal werken. Mocht de cliënt niet willen mee werken, kan het zijn dat alleen de verantwoorde zorg nog geleverd wordt of de zorg zal gestopt worden 

Soms kom je ergens waar deze door te voeren veranderingen veel verzet oproepen, maar als na de uitleg waarom er dingen moeten verander omdat het niet veilig is voor cliënt zelf of voor ons niet ergonomische werkbaar zijn de aanpassingen meestal geen probleem. Familie speelt hier vaak een grote rol in. 

In deze casus na een gesprek over de bevindingen, samen tot een economische werkbare oplossing gekomen. Zo kan ervoor nu toch op een verantwoorde manier zorg in de thuissituatie geleverd worden. 

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X