
Emoties bij mantelzorgen 5 – Irritatie
Of je het nou stukje bij beetje bent geworden, of totaal onverwacht. Of je mantelzorger uit eigen vrije wil bent, of omdat het echt niet anders kon. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we lopen tijdens dit proces allemaal tegen dezelfde emoties aan. Sommige emoties ervaar je direct. Andere zullen zich pas openbaren, als je al een tijdje aan het zorgen bent. Wat je situatie ook mag zijn, het is belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Jij doet er ook toe! Alle emoties, goed en slecht, die bij mantelzorg voorkomen, zijn niet alleen heel normaal maar ook nog eens waardevol en belangrijk.
Als je dag in dag uit voor een dierbare zorgt, zul je allerlei verschillende emoties ervaren. Ook negatieve. Veel mantelzorgers zeggen: “Dat zal mij niet overkomen. Ik hou van mijn moeder, vader, vrouw, man, broer, zus, vriend, etc.” Maar na een tijdje zullen negatieve emoties ook gewoon tevoorschijn komen, die we dan het liefst onder het tapijt willen schuiven. Je weet wel, net doen alsof we ze niet voelen. Veel mantelzorgers vinden het echt lastig om hun negatieve gevoelens uit te spreken omdat ze denken dat ze erom veroordeeld worden. Of ze willen anderen er liever niet mee lastig vallen.
Uiteindelijk zul je wel iets met je emoties moeten doen. Opkroppen is niet goed voor je. Vergelijk het met een tweejarig kind dat aandacht wil en net zo lang doorgaat tot je toegeeft. Het negeren van de emoties die je voelt, kunnen leiden tot slaapgebrek, ziekte, stress eten, en het misbruik van middelen. Denk aan roken, pillen of alcohol.
Maar als je je emoties toelaat, kun je op zoek gaan naar manieren om ze onder woorden te brengen en om er dan vervolgens mee aan de slag te kunnen.
De komende weken zullen we steeds een veelvoorkomende emotie van mantelzorgers beschrijven. Uiteraard zul je ook een of twee tips aantreffen, waar je wellicht iets aan zult hebben.
Deze week: Irritatie
Als je moe en gestrest bent, is dit een emotie die al snel op de loer ligt bij mantelzorgen. Je zit vaak op elkaars lip en hebt het gevoel niet aan jezelf toe te komen. Een gevolg is dan een kort lontje, waardoor het kan gebeuren dat je dingen zegt of doet waar je later spijt van hebt. Als gevolg van de frustratie die daardoor weer vrijkomt , zal men sneller geneigd zijn naar alcohol, snacks, snoep en ander junkfood te grijpen.
Hoe kun je er mee omgaan?
Belangrijk is om te weten dat er altijd 2 soorten irritatie’s zijn.
De oplosbare en de eeuwige. Zowel de oplosbare als de eeuwige irritatie’s hoeven geen blijvend probleem te zijn. De eeuwige irritatie’s kunnen simpelweg niet opgelost worden. Belangrijker dan de oplossing is om te leren met een irritatie om te gaan. De beste manier om met dit soort problemen te leren omgaan is compromissen sluiten, dus een beetje water bij de wijn doen.
Accepteer dat ieder mens zo zijn eigen dingen doet op zijn eigen manier. Dit hoeft niet jouw manier te zijn. Vraag je af wat en waarom bepaalde dingen je zo ergeren en irriteren. En of het echt een reden is om je daaraan te ergeren. Bespreek de ergernissen met degene waar je voor zorgt of met iemand die je situatie kent. Even stoom afblazen helpt.
Dit bericht heeft 0 reacties