skip to Main Content
Eigen Bijdrage Voor Dagbesteding Fors Omhoog

Eigen bijdrage voor dagbesteding fors omhoog

864x486

Heb je het ook gelezen? Mensen die dagbesteding of begeleiding krijgen, kunnen er komend jaar tientallen tot honderden euro’s per maand op achteruit gaan. Dat komt doordat de eigen bijdrage fors stijgt. Godsamme, nou dat weer! Als er iets is wat mantelzorgers kan ontlasten, is het natuurlijk wel de dagbesteding van degene waar je voor zorgt. Even een paar uurtjes andere dingen doen dan zorgen. Of juist die dingen doen, waar je vanwege de zorg niet aan toekomt. En daar gaat nu dus ook het mes in..

Zorginstellingen vrezen dat veel mensen de zorg gaan mijden.Tienduizenden mensen vallen dit jaar nog onder de oude zorgafspraken, maar dat overgangsrecht loopt eind dit jaar af. Op dat moment krijgen ze te maken met de regels van de gemeente waar ze wonen en dus ook met nieuwe tarieven voor eigen bijdragen.

Enorme verschillen

Hoeveel iemand per maand moet gaan betalen, verschilt sterk per gemeente. Er wordt door gemeenten ook gekeken naar vermogen en gezinsinkomen. Daarom krijgen vooral midden- en hogere inkomens met forse stijgingen te maken. In een rekenvoorbeeld van belangenorganisatie Ieder(in) gaat een man in Purmerend met een modaal inkomen er 570 euro per vier weken op achteruit. Purmerend benadrukt in een reactie dat de stijging in de meeste gevallen niet zo fors is, maar onderzoekt de effecten nog wel.

Jeroen Kelders, manager bij zorginstelling Heliomare, ziet dat mensen afzien van dagbesteding als ze voorgerekend krijgen wat ze komend jaar kwijt zijn aan eigen bijdrage. “Een stijging van enkele honderden euro’s per maand is ook voor iemand met een modaal inkomen niet op te brengen. Daarbij komt dat mensen die nu hersenletsel oplopen direct geconfronteerd worden met enorm hoge eigen bijdragen.”

De meeste mensen zijn hierover nog niet geïnformeerd door hun gemeente. Het CAK begint een dezer dagen met een voorlichtingscampagne over het verlopen van het overgangsrecht en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage. bron.NOS

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X