skip to Main Content

Eenvijfde ouderen liefst naar verzorgingshuis

001_rb-image-1649651Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar een op de vijf ouderen woont liever in een beschermde woonvorm te vergelijken met het “oude”verzorgingshuis. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisorganisatie Platform 31. De ouderen willen niet alleen wonen en zijn bovendien op zoek naar een veilige woonvorm, met een zorg- en dienstenpakket.

Langer zelfstandig thuis

‘Deze ouderen willen veiligheid en dat er hulp komt als ze vallen. En ze willen een levendige woonomgeving’, zegt Penny Senior van het Aedes-ActiZ kenniscentrum in de Volkskrant. Verzorgingshuizen worden niet meer gefinancierd door de overheid. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen met een meer of minder uitgebreid pakket voor zorg thuis. Maar ouderen zelf denken daar dus anders over. Het aantal ouderen dat in een beschermde woonvorm wil wonen, wordt met de vergrijzing alleen maar meer, aldus de onderzoekers. Zij onderzochten twaalf woon-zorgexperimenten in voormalige verzorgingshuizen.

Investering

Zorgorganisaties kunnen inspringen op de behoefte onder ouderen om beschermd te wonen, aldus Aedes-ActiZ. Ze kunnen een zorg- en dienstenpakket voor zo laag mogelijke kosten aanbieden. Maar zo’n investering is alleen rendabel als het voormalige verzorgingshuis niet ingrijpend hoeft te worden verbouwd, aantrekkelijk is gelegen en als er minimaal zeventig appartementen continu verhuurd worden.

Dienstenpakket

De kosten voor het wonen in zo’n woon-zorgcomplex zijn niet gering. Een dienstenpakket met bijvoorbeeld een alarmering, maaltijden en schoonmaak kost al gauw zo’n 500 euro per maand. Ook moeten de zorgorganisaties nieuwe bewoners werven. Om de kosten te drukken zetten zorgorganisaties vaker vrijwilligers en mantelzorgers in en personeel met een flexibel dienstverband. In regio’s waar sprake is van een krimpende bevolking, blijkt deze nieuwe woon- en zorgvorm lastig rond te krijgen.

Bron: Nursing.nl 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X