skip to Main Content

Een veelbelovend voedingssupplement #alzheimer #ALS #parkinson

Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers aan de McMaster Universiteit in Canada, is gebleken dat een voedingssupplement dat bestaat uit een mix van dertig vitamines en mineralen, allemaal natuurlijke ingrediënten die in reformwinkels te krijgen zijn, het verouderingsproces kan vertragen en ernstig verlies van hersencellen kan voorkomen en zelfs kan terugdraaien.

Het is een mix waarvan wetenschappers denken dat het op den duur de voortgang van rampzalige neurologische ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, ALS en Parkinson, kan afremmen.

De bevindingen zijn dramatisch,” zegt Jennifer Lemon, onderzoeker in de vakgroep biologie en hoofdauteur van het onderzoek. “We hopen dat dit supplement een aantal zeer ernstige ziektes kan voorkomen en uiteindelijk de kwaliteit van leven zal verbeteren.”

De formule, die gewone ingrediënten zoals vitamines B, C en D, foliumzuur, groene thee extract, levertraan en andere “nutraceutische” middelen bevat, werd in het jaar 2000 voor het eerst samengesteld door onderzoekers van McMaster’s vakgroep biologie.

In de afgelopen zestien jaar heeft een reeks gepubliceerde onderzoeken de voordelen van deze formule aangetoond bij muizen, zowel bij normale muizen als bij muizen die speciaal voor een dergelijk onderzoek zijn gefokt omdat zij snel verouderen en binnen enkele maanden een dramatische daling in cognitieve en motorische functie vertonen.

De muizen die voor dit onderzoek werden gebruikt hadden op éénjarige leeftijd al meer dan de helft van hun hersencellen verloren, wat gelijk staat aan de ziekte van Alzheimer in een vergevorderd stadium bij mensen, hetgeen dus ernstige gevolgen had voor verschillende gebieden van de hersenen.

De muizen kregen het supplement gedurende een aantal maanden elke dag op een klein stukje brood toegediend. Na verloop van tijd ontdekten de onderzoekers dat het ernstige verlies van hersencellen teniet was gedaan en de cognitieve achteruitgang sterk was afgenomen.

Het onderzoek brengt naar voren dat dit supplement een enorm potentieel biedt voor mensen die aan bepaalde ernstige neurologische aandoeningen lijden,” aldus Lemon, die het onderzoek samen met mede-auteur en vakgenoot Vadim Aksenov uitvoerde. “We weten dit omdat de celmechanismen die bijdragen tot neurodegeneratieve ziektes bij muizen, hetzelfde zijn als bij mensen. In feite bij alle zoogdieren. Dit hebben wij allen gemeen.”

De onderzoekers keken naar de belangrijkste kenmerken van het verouderen maar daarnaast ontdekten ze dat ook het gezichtsvermogen en het reukvermogen van de muizen door het supplement waren verbeterd, wat opmerkelijk is omdat de afname van het reukvermogen vaak met neurologische aandoeningen wordt geassocieerd. Daarnaast bleek de balans en motorische activiteit van de muizen eveneens te verbeteren.

De volgende stap van het onderzoek is het testen van het supplement op mensen. Dit zal waarschijnlijk binnen twee jaar gaan gebeuren en richt zich op degenen die met neurodegeneratieve aandoeningen te maken hebben.

Het onderzoek is online gepubliceerd in het tijdschrift Environmental and Molecular Mutagenese.

Bron: http://dailynews.mcmaster.ca/article/supplement-may-prevent-reverse-damage-to-aging-brain-research-suggests/

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X