Een herinnering geven – Gastblog van Gerja Visscher

Foto; Monique BaptistGerja Visscher werkt al bijna 20 jaar met mensen met dementie. Vanaf het moment dat ze deze mensen leert kennen, sluit ze ze in haar hart. In 2010 kreeg Gerja de kans om, na een opleiding bij Stichting miMakkus, als miMakker Sophie aan het werk te gaan. Omdat er zoveel moois gebeurt en de contacten zo anders zijn dan de ervaringen die ze als Gerja heeft, is ze haar ervaringen gaan opschrijven.

Wanneer ik, gewoon Gerja, vanmorgen de huiskamer binnenstap, zie ik mevrouw Nicoletta. Ze is op weg naar een activiteit en in de deuropening maken we een paar woordgrapjes. Mevrouw Nicoletta is een welbespraakte dame. Ze benoemt vaak dat we elkaar goed aanvullen.

Een uurtje later stap ik als MiMakker Sophie dezelfde huiskamer binnen. Mevrouw Nicoletta is inmiddels weer terug van de activiteit. Ze is in gesprek met een voor Sophie onbekende mevrouw. “Oh, wat vind ik dit toch mooi,” zegt mevrouw, wanneer ze Sophie ziet. “Oh wat ben je mooi, je bent een plaatje. En weet je wat je doet? Je geeft me een herinnering, een herinnering aan vanmorgen. Wat geweldig!”

Mevrouw Nicoletta straalt, lacht, geniet – en blijft praten. De onbekende mevrouw lijkt verrast te zijn door de reactie van mevrouw Nicoletta en pakt een camera uit haar tas.

Samen kijken Sophie en mevrouw Nicoletta haar aan. “Dat is mijn dochter,” zegt ze trots. “Is ze net als u?” vraagt Sophie. Mevrouw kijkt even bedenkelijk, schudt haar hoofd en met z’n drieën schateren we het uit. “Kun je het nog volgen?” vraagt ze haar dochter. Deze straalt en blijft foto’s maken. Of is het een filmpje? Mevrouw Nicoletta en Sophie weten het niet, maar hun plezier is er niet minder om.

Onbetaalbaar
Aan het eind van de morgen kom ik, Gerja, mevrouw Nicoletta en haar dochter weer tegen. De dochter is hoogst verbaasd wanneer ik haar vertel dat we elkaar vanmorgen al eerder ontmoet hebben. Het duurt even voordat ze mij herkent zonder mijn Sophie-kostuum. Maar mevrouw Nicoletta ziet het meteen. Haar zelfvertrouwen en eigenwaarde groeien. De dochter geniet. “Wat mooi dat ik dit gezien heb vanmorgen,” zegt ze. “Dit is geweldig. Dit is onbetaalbaar!” En ik, ik voel me een rijk mens.

Gerja-2Gerja Visscher werkt bij Interzorg Noord Nederland, waar de miMakker onderdeel is van de dienst WOB (Wetenschap, Onderzoek en Behandeling). In verband met de privacy zijn de namen in haar verhalen altijd fictief en persoonsbeschrijvingen soms veranderd. 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top