skip to Main Content

‘Echt Samen’… met de jonge mantelzorgers

Alle lotgenotengroepen vanuit ons Mantelzorgnetwerk liggen zo’n beetje stil sinds half maart en ondanks allerlei creatieve digitale alternatieven, snakken we er af en toe naar om toch weer wat ‘echt samen’ te kunnen doen. Zo hadden we in gedachten alweer een Alzheimer- en Hersenletseltrefpunt in november willen starten, maar werden ingehaald door de tweede coronagolf. En natuurlijk iets met de wens die de moeder van de gedachte was.. even zuchten en weer vooruitschuiven, want ja de gezondheid gaat voor alles. We doen wat nodig is en we zijn er nog niet. Wanneer wel? Geen idee… voorlopig maar weer volhouden dus.

De Dag van de Mantelzorg op 10 november werd natuurlijk ook anders gevierd dan andere jaren, we brachten bij zo’n 1000 mantelzorgers een welgevulde mantelzorgtas langs de deur en dat bleek toch ook een heel mooi alternatief. Want zo spraken we mantelzorgers die in ‘normale jaren’, lang allemaal niet naar het massale evenement van die dag komen. Dus ook wel weer heel bijzonder en werd zeker gewaardeerd. Tegelijkertijd vond ik de samenwerking met onze netwerkpartners op deze manier heel waardevol en ook die ervaring nemen we weer mee voor de komende jaren.

Als we kijken naar fysieke bijeenkomsten die wel kunnen, komen we uit bij de jonge mantelzorgers. Want de maatregelen zijn voor de jeugd immers wat soepeler en zo kon er toch weer wat georganiseerd worden met inachtneming van de huidige coronamaatregelen. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Tijdens de activiteiten voor deze groep proberen we de zorg even uit de hoofden te laten verdwijnen en dat is weer prima gelukt!

Nu krijgen de jonge mantelzorgers in Steenwijkerland krijgen nog al eens een mooie donatie, veel lokale organisaties dragen deze kinderen een warm hart toe en daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee! Zo bood de Rotary Steenwijk al voor het vierde jaar op een bijzonder uitje aan. Deze keer was het thema ‘Het Wilde Westen’, in een manege waar allerlei leuks, spannends en spectaculairs was klaargezet. Paintball, sumo-worstelen, boogschieten, maar de topattractie was toch de rodeostier, waar iedereen die durfde en wilde zolang mogelijk op mocht proberen te blijven zitten. Elkaar aanmoedigen, lachen om de gekke moves! En tussendoor een beetje bijkletsen. De stoere cowboys en –girls hadden een supermiddag! (en wij dus ook).

Mooie bijkomstigheid is dat we dan ook (zorg)ouders even spreken en er ook onder die groep soms fijne contacten onderling ontstaan. Je netwerk versterken terwijl de kinderen nog even marshmallows roosteren. Ineens ontdekken dat die andere ouder ook zorg heeft voor een kind net zoals jij, de (h)erkenning die dat oplevert is zo waardevol, dat helpt gewoon!

En zo gaan we de decembermaand in, ik wens iedereen goede kerstdagen en dat 2021 maar mag brengen waar iedereen op hoopt, maar vooral dat we het samen volhouden, met elkaar en voor elkaar.. Blijf gezond!

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X