skip to Main Content

Drieluik-3  Hij vraagt of hij mag vertellen …….. 

 

Je lacht en knikt ja, al denk ik dat hij het toch verteld zou hebben, het moest eruit. 

Hij heeft je ten huwelijk gevraagd en vol trots krijg ik te hoe en waar hij het gevraagd heeft. En natuurlijk moet ik de ringen bewonderen en de folder van de huwelijks reis. Ik spreek mijn gelukwensen naar jullie beiden uit. Wat leuk……. wel denk ik wel wat snel. Maar goed als je op leeftijd bent heb je natuurlijk niet meer alle tijd. En ook de zo uit het niets komende ontsteking en amputatie heeft wellicht gezorgd voor het besef als je op leeftijd bent het ook zo ineens voorbij kan zijn. 

Vanaf nu heb je echt geen tijd meer voor jezelf, maar het lijkt of je er nu geen moeite meer mee hebt. je lijkt er aangewend je vriend steeds om je heen te hebben. Wel hoor ik je vaak zeggen dat hij zo goed voor je zorgt en alles voor je doet. Ik benadruk om zelf ook actief te blijven dat is belangrijk.  

Nu je weer genoeg bent aangesterkt gaan jullie ook weer leuke uitstapjes ondernemen, en de voorpret voor de cruisereis leeft enorm vooral bij je vriend, we krijgen foto’s te zien en eerlijk is eerlijk, ik wil wel mee zon zee en luxe. Jou vind ik er wat gelaten eronder voor jou hoeft het allemaal niet zo, weken op zo’n boot je weet het allemaal nog niet zo. Het komt steeds dichterbij en dan. 

Slaat weer het noodlot toe, je valt en breekt je heup. 

Je wordt geopereerd en weer zul je weken lang in de lappenmand zijn. Je gaat zolang naar een revalidatie centrum. Ik ga een keer bij je langs, je ziet er goed uit en gaat langzaam vooruit. Je vriend komt je minimaal tweemaal per dag opzoeken en blijft zolang mogelijk. Als je genoeg hersteld bent kom je weer naar huis en wordt je weer dag en nacht verzorgd.  

Dan val je weer en breekt je schouder en weer kom je in het revalidatie centrum terecht. In eerste instantie ga je met kleine stapjes vooruit. Maar dan gaat het achteruit. Je hebt heel veel pijn die ze maar niet onder controle lijken te krijgen. De steeds zwaardere medicatie maakt dat jij niet meer echt jij bent. Je zit versuft half aanwezig in je bed en hebt bij de minste beweging pijn, voor jou hoeft het allemaal niet meer. 

Er worden nog maar eens foto’s gemaakt en onderzoeken gedaan. Dan stuiten ze op longkanker in een stadium dat er niks meer mee gedaan kan worden. Het ziet er dus niet goed uit. Je verslechtert snel, je gaat naar huis en krijgt 24 uur zorg, helaas hebben wij dit niet in ons pakket, dus zorg van ons ga je niet meer krijgen. Ik nog een keer langs gegaan en heb afscheid van je genomen. Je vriend is er ook, hij verzorgd je zoveel mogelijk. En na niet al te lange tijd krijgen we bericht dat je rustig bent ingeslapen…… 

Wat zo mooi had kunnen zijn mocht helaas niet wezen. Wel heb je het geluksgevoel ervan gehad en een korte periode genoten voor het allemaal fout liep. 

Je vriend kom ik na geruime tijd later weer tegen, als ik vraag hoe het gaat heeft hij weer een nieuwe vriendin uit hetzelfde gebouw. Als een Déjà vu hoor ik eenzelfde verloop van de relatie als bij jou…….. en weer is hij elke dag bij het revalidatie centrum. Hoeveel pech kan je hebben. 

En dan kom ik hem weer tegen tijdens het boodschappen doen, je bent de buurman aan het uitlaten zeg je lachend, als ik informeer naar de vriendin blijkt die er slecht aan toe en zeg je lachend, ik denk dat het nu maar tijd wordt dat ik uit de kast kom en wat met de buurman begin en ondanks dat je het als een soort van grap zegt, denk ik………….was dat dan mijn onderbuik gevoel. 

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X