Doe mee met een onderzoek naar kledingproblemen #autisme #beperking #oproep

Veel mantelzorgers hebben dagelijks te maken met kledingproblemen. Je dierbare wil iedere dag precies hetzelfde aan of probeert zich op ongewenste momenten uit te kleden. Problemen met kleding komen vaak voor bij mensen met een vorm van autisme, vaak in combinatie met een verstandelijke beperking.

Oorzaken en oplossingen voor kledingproblemen

Patty van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar kledingproblemen bij deze groep. Ze werkt als autismedeskundige bij de Rinogroep. Haar doel was, om eenvoudige schema’s te ontwikkelen met oorzaken en oplossingen voor verschillende kledingproblemen. Daarbij zocht ze naar ideeën die de vrijheid van mensen zo min mogelijk inperken.

Kleine veranderingen kunnen helpen

Tijdens haar studie ontwikkelde Patty al adviezen voor kledingproblemen. Ze keek naar de redenen voor en gevolgen van onder andere: te lang dezelfde kleding dragen, kleding uittrekken, aan kleding pulken of scheuren, kleding kwijtraken en altijd hetzelfde aan willen.

Vaak hebben dit soort problemen een onderliggende oorzaak. Bijvoorbeeld een gevoel van leegte of eenzaamheid. En Patty ontdekte dat een kleine verandering in de begeleiding of overdracht soms al een groot verschil kan maken in de problemen.

Patty vertelt: “Door middel van mijn handleiding hoop ik te kunnen bijdragen aan vermindering van vrijheidsbeperkende maatregelen. Een scheurpak of kast op slot kan het gedrag misschien wel stoppen, maar de kans is groot dat het gedrag zich verplaatst.”

Adviezen in de praktijk toetsen

Met haar ‘handleiding kledingproblematiek’ probeert Patty inzicht te geven in de oorzaken én handvatten leveren om er mee om te gaan. Nu is ze op zoek naar een aantal begeleiders en mantelzorgers die haar onderzoek willen toetsen en haar adviezen in de praktijk gaan toetsen.

Zorg jij voor iemand met een verstandelijke beperking en autisme spectrum stoornis die vergelijkbaar gedrag vertoont? En wil meedoen aan dit praktijkonderzoek? Neem dan contact op met Patty via pattyvanamsterdam@hotmail.com. Reageren kan tot 1 november 2018.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top