skip to Main Content

Dit was altijd mijn droom – door Jan ’t Hoen

Bij mijn opa stond een echte Torck. Ik moest hier gelijk aan denken toen ik vanmorgen naar de kapper ging. In het pand ernaast kwam een nieuwe winkel. Oude spullen stonden al in de ruimte. Een vlaag van nostalgie en heimwee voelde ik in mijn lichaam. Daar stond ‘mijn’ prachtige trapauto. Van oma mocht ik er nooit in rijden, want de auto moest netjes blijven. In gedachten zag ik mij zitten. Ik droomde er zelfs van. Met Sint Nicolaas en verjaardagen stond het altijd op mijn lijstje. Nooit kwam het uit de zak. Nog steeds zie ik mij zitten. Ik ga het vragen: ’mag ik erin zitten? ’.

Mijn opa was geweldig. Het was altijd feest als hij er was. Als hij op bezoek kwam aten we gebak en vertelde hij mooie verhalen. Tot het eind was hij een actieve man en leerde hij mij veel. Ik begon van oudere mensen te houden.

Toen mijn opa overleed werd de wereld nooit meer hetzelfde. Vanaf die tijd beloofde ik oudere kwetsbare mensen te gaan helpen. Mijn droom was een woonboerderij waar mensen hun gang konden gaan en waar de verzorging, verpleging perfect was. Een huis met deskundige hulpverleners.

Ongeveer 15 jaar geleden werd deze droom waarheid. Eerst een dagbesteding en later een woonboerderij waar ouderen zich gelukkig voelden. Wandelen, koffiedrinken, spelletjes, lezen, muziek, samen zijn. Een sfeer waarin mijn opa zich heel gelukkig gevoeld zou hebben.

In maart werden wij geconfronteerd met COVID-19 dat voor de deur stond. Een angstig moment en we realiseerden ons dat als het binnen zou komen, dit een ramp zou kunnen betekenen voor onze mensen. Direct hebben wij onze maatregelen genomen en de hoogste prioriteit was de hygiëne. Mondkapjes, handschoenen, desinfectans, schorten en gelaatmaskers. In de huiskamer trokken we dit allemaal aan en maakten er een spel van. Niemand vond het eng en het hoorde er gewoon bij. We gooiden iedere dag de ramen en deuren open en de wind woei door het huis. We waren er heel open over. Tijdens de krantbespreking kwam COVID-19 iedere dag ter sprake. Familie en contactpersonen werden regelmatig gebeld of we stuurden een email of WhatsApp.  De stap om het huis dicht te doen voor buitenstaanders was erg klein. Een algehele l0ock down werd overwogen, maar afgeraden door de huisarts. Na een aantal weken zouden we toch weer naar buiten moeten en niemand wist hoelang het zou duren.

Binnen ging alles door. We zongen, lazen, speelden spelletjes, deden yogaoefeningen en hadden lol met elkaar. Mijn opa had zich er prettig in gevoeld. Het contact met de familie werd door videobellen of raamcontact gedaan. Iedere dag gingen we naar buiten en zorgden we er voor dat we niemand tegen kwamen. De fysieke weerstand van iedereen nam toe door veel te bewegen, wandelen en een goede vochtinname en voeding. Niemand van onze bewoners c.q. zorgverleners werd ziek. In overleg met de GGD en het RIVM lieten we bezoek toe in de tuin.  De familie en onze bewoners zaten met mondkapjes op en handschoenen aan. Onze bewoners vonden het vermakelijk.

Onze mondkapjes zijn pas kort af en de handschoenen uit. Onze bewoners hebben er eigenlijk weinig van gemerkt. Voor de aandacht die men van de familie tekort kwam zorgde ons team. Altijd was er wel een schouder of arm als het iemand te moeilijk werd.

Uiteindelijk hebben wij het virus niet binnen gelaten.

Ik ben trots op ons team en familie. Ik hoor mijn opa zeggen: ’goed gedaan jongen’.

Het coronavirus had een nare droom kunnen zijn, maar werd een lucide droom. Een droom die je bij kunt sturen. Gelukkig hebben we met elkaar kunnen voorkomen dat het een ramp werd. De bewoners hebben er vrijwel niets van gemerkt en de familie is blij dat het goed is afgelopen.

Ssst… ik ga stiekem een afspraak maken met de nieuwe eigenaar van de winkel.  Ik wil toch nog een keer in een Torck zitten.

Mijn droom zal uitkomen…

 

Jan ’t Hoen is eigenaar van een kleinschalige
woonvoorziening voor mensen met dementie

Redactie Mantelzorgelijk

Redactie Mantelzorgelijk

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X