Dit is mantelzorg voor Esther en Jeroen

imageHet ene moment ben je vervuld van liefde en trots. Op andere momenten ben je als mantelzorger moedeloos. En vooral heel erg moe. Mantelzorgen, dat betekent voor iedereen iets anders. Ieder beleeft de zorg voor een dierbare op zijn of haar eigen manier. In de nieuwe campagne ‘Dit is Mantelzorg’ laten duizenden mantelzorgers uit Nederland en België zien, hoe veelzijdig en uniek de zorg is die mensen elkaar geven.

Dit is Mantelzorg’ toont het leven van álle mantelzorgers: jonge mensen, die voor hun ouders zorgen, moeders in de sandwichgeneratie, ouderen die hun partner of de buren helpen. Miljoenen mensen zorgen voor een ander: kinderen, ouders, buren, kennissen, familie en vrienden. De ziektebeelden zijn al even veelzijdig: van kanker tot dementie, van autisme tot depressie.

Op Mantelzorgelijk zullen we elke zondagavond een verhaal achter de ingezonden foto’s belichten:

Esther en Jeroen stuurden ons foto’s van hun situatie.
Dit stel is al vanaf 2005 mantelzorger voor hun zieke dochter Nelianne. Vanaf haar geboorte heeft het meisje, vanwege een stofwisselingsziekte, heel veel in het ziekenhuis gelegen, volgt behandelingen in een revalidatiecentrum, moet stapels medicijnen slikken en sinds een jaar moet zij zich ook nog aan een ontzettend streng ketogeen dieet houden. Ondanks alles blijft het meisje dapper, strijdlustig en ook tevreden.

image

Esther schreef ons: ‘Ik zit al jaren dik in de zorg om en voor mijn kind en men vindt alles maar zo normaal dat je dat doet. Intussen word je als Mantelzorger voor 99,9% vergeten.

Inmiddels ben ik ook mijn baan kwijt maar we kregen wel veel extra kosten op ons bordje. Ook hebben we enorm veel extra regelwerk te verstouwen gekregen door de transitie van de zorg naar de gemeente en alle nieuwe zorgindicaties, die aangevraagd moesten worden. Ook ondervonden wij veel problemen van de chaos bij de SVB en het feit dat de Respijtzorg is wegbezuinigd. Helaas heeft onze vaste oppas opgezegd omdat ze de verantwoordelijkheden voor Nelianne niet meer zag zitten. Van onze familie hoeven we ik niet echt meer iets te verwachten. Vaak hebben ze geen tijd of zin meer om ons bij te staan. Waar houdt het op? Wij vinden het heel belangrijk dat Mantelzorg op deze manier goed op de kaart gezet gaat worden.’

image

Zorgen kan álles zijn. Het is mooi, goed en bevredigend. En het is zwaar, oneerlijk, uitputtend en frustrerend. En soms is het dat allemaal tegelijk.

Over Mantelzorg wordt vaak erg gemakkelijk gedacht. ‘Dat kun je er wel even bij doen’. Maar hoe langer en intensiever je zorgt, hoe sneller de balans doorslaat. Deze campagne laat de vele gezichten van mantelzorg zien. Mantelzorgers tonen zélf de impact die het zorgen op hen heeft.
Juist doordat mantelzorgers in hun foto’s zelf kiezen welk moment ze laten zien, brengen we samen in beeld wat mantelzorg in de huidige participatiemaatschappij inhoudt.

Doe je net als Esther en Jeroen mee?
Stuur jouw foto (mooi of lelijk, vrolijk of verdrietig, persoonlijk of algemeen) in naar info@mantelzorgelijk.nl. Wij plaatsen hem zo snel mogelijk op de site van Dit is Mantelzorg (www.ditismantelzorg.nl) en op vele social media kanalen. Ook voor een unieke presentatie wordt gezorgd!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top