De zorg holt achteruit!

De zorg in Nederland is de afgelopen jaren achteruit gehold, dat merken wij als mantelzorgers helaas maar al te goed. Het maakt ook niet uit van welke tak van de zorg je gebruik moet maken, je ziet de enorme verschillen ten opzichte van voor de coronacrisis. En nee don’t call me a wappie want dat ben ik niet. Ik merk dat serieus bij alle bezoeken die mijn partner en ik de afgelopen tijd hebben gebracht aan verschillende huisartsen, huisartsposten, apotheken, SEH’s en ziekenhuizen. Het is echt bizar om dat voor je neus te zien gebeuren!

Een belangrijke factor is natuurlijk de toenemende werkdruk in de zorgsector. Door de vergrijzing en de stijgende zorgvraag is er een tekort aan gespecialiseerd personeel, wat resulteert in overbelasting van zorgmedewerkers. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg en de werkomstandigheden van het personeel.

Daarnaast speelt de bureaucratisering binnen de zorg een grote rol. Veel tijd en geld gaat verloren aan administratieve taken en protocollen, er verdienen inmiddels meer mensen AAN ipv IN de zorg , waardoor er steeds minder aandacht en tijd is voor de daadwerkelijke zorgverlening. Dit leidt tot frustratie bij zorgverleners en een verminderde kwaliteit van zorg voor patiënten.

Ook de enorme bezuinigingen op de zorg hebben de afgelopen jaren flink bijgedragen aan de achteruitgang. Want ja, die agenda ging ondanks alle problemen gewoon door. Zorginstellingen, huisartsen en zelfs thuiszorgorganisaties hebben te maken met idioot krappe budgetten en plafonds, waardoor er minder ruimte is voor investeringen in personeel, apparatuur en voorzieningen. Oh ja en service aan ‘betaalde’ patiënten niet te vergeten!

Tot slot spelen politieke beslissingen en beleidsveranderingen een veel te grote rol in de achteruitgang van de zorg. Verschuivingen in de zorgverzekering en wet- en regelgeving zorgen voor onzekerheid en veranderingen in de zorgsector. Het is amper aan nog te doen voor de professionele zorg, ondanks dat de patiënt steeds meer is gaan betalen aan verzekeraars.

Al deze factoren hebben dus bijgedragen aan de achteruitgang van de zorg in Nederland en het is van belang dat hier vanuit de politiek in de volgende kabinetsperiode  meer aandacht aan wordt besteed om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen.  Gezondheidszorg is immers een mensenrecht!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Oh oh Marjolijn, dat jij en je man de huidige onplezierige chaos en gekte in de gezondheidszorg ook hebben moeten ervaren.
  Net als vele andere patiënten en hun mantelzorger(s), in een heel kwetsbare fase vrijwel direct na een slecht nieuwsgesprek over een diagnose met zoveel onzekerheid voor de toekomst.
  Jullie zijn gelukkig nog goed bij de tijd, maar wat te denken bij een doodzieke patiënt die begeleid wordt door een mantelzorger die de snelheid van denken, lezen, meelopen van het kastje naar de muur, en soms driemaal omgekeerd, niet meer kan bijbenen…
  Tijd om even bij te komen heb je als mantelzorger meestal niet, want de zorg en aandacht voor je dierbare familielid gaat voor, en de organisatie/administratie er om heen ook.
  Als geen ander weet ik uit eigen ervaring dat je als mantelzorger bekaf en leeg van de honger thuis kan komen. Want bijna niemand van het ziekenhuispersoneel lijkt nog je gesteldheid op te merken en even een kopje koffie of thee te organiseren tussentijds of voordat je terug naar huis in de auto moet stappen.
  En ook zal het meer mantelzorgers zijn overkomen dat sommige formulieren opnieuw ingevuld moeten worden, zoekgeraakt.

  Hoe lang duurt het nog dat in Nederland een nieuwe weldenkende en vooral meevoelende minister en/of staatssecretaris op VWS en voor Wlz benoemd gaan worden die zorgverzekeraars constructiever aansturen om ook mantelzorgers daadwerkelijk een helpende hand aan te reiken. Voor altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top