De ervaringen van Pien Pioen – Gastblog van Inge Hartlief

image

Inge Hartlief is miMakker en komt als Pien Pioen regelmatig op bezoek bij mensen met dementie en mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Als miMakker heeft zij geleerd contact te maken en mee te gaan in de beleving van mensen met dementie. Vandaag publiceren wij een gastblog van Inge waarin ze vertelt over haar prachtige werk..

Inge: Naarmate iemands cognitieve niveau lager wordt, is het moeilijk te ontdekken wát er nog beleefd wordt, woorden zijn vaak niet meer beschikbaar. Een miMakker heeft daar extra antennes voor ontwikkeld: een miMakker luistert en interpreteert de lichaamstaal en verstaat de emotie. Als miMakker spreekt Pien Pioen ook die intuïtieve taal en krijgt daardoor contact.

Contact van hart tot hart, soms maar heel klein en maar heel even, maar o zo belangrijk want dan is de bewoner weer even mens.
image
Als ik bij de mensen ‘op bezoek’ ga, heb ik behalve een rooie neus ook mijn Pien-koffer bij me. Een oude koffer met allerlei attributen die me (soms) helpen bij het maken van contact: muziekdoosjes, een handpop, een veer, een ouderwetse handspiegel, een bellenblaas…

Graag zou ik een mooie ontmoeting met jullie willen delen:

image

Mevrouw is al ver in haar dementie, in foetus-houding ligt zij verstijfd in haar bed en niets lijkt meer tot haar door te dringen. Zacht komt Pien haar kamer binnen, doet het ‘onrusthek’ naar beneden zodat ze dichterbij kan komen en begint aan een muziekdoosje te draaien. Een lieflijk melodietje tinkelt door de kamer, ik pak het melodietje op en neurie zacht mee.

In eerste instantie lijkt er niets te gebeuren maar dan beweegt mevrouw haar hoofd, naar het geluid, de muziek toe. Een hele kleine verandering van haar houding, nauwelijks merkbaar. En dan gaat langzaam één oog open en zachte geluidjes komen over haar lippen.

In de deurpost staat de dochter van mevrouw ontroerd te kijken.

En ook dit intense moment:

image

Chiel zit aan tafel met aan weerskanten één van zijn zusjes. Ze proberen allebei contact met hem te krijgen: “Kijk Chiel, wat een lekkere koekjes, lust jij die eentje bij je koffie?” en “Chiel, zullen we even een eindje gaan rijden?” , “Zullen we ….?” Maar niets dringt tot hem door, hij kijkt met een lege blik voor zich uit en reageert niet.

Tot Pien binnenkomt, dan opeens focust zijn blik zich op de kleurrijke Pien en hij begint te strálen. Praten kan hij niet meer maar zijn blik zegt meer dan 1000 woorden. Pien gaat naar hem toe, hij strekt zijn handen uit en een woordeloos spel met 20 vingers wordt gespeeld. Zijn zusje maakt nog snel een foto om dit cadeautje te vereeuwigen…..

Als je meer wil weten over het prachtige werk van Inge, kun je terecht op haar website www.pienpioen.nl. Voor algemene informatie over de miMakkus methode, verwijzen wij graag naar www.mimakkus.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top