De emoties bij mantelzorg

Gedurende het mantelzorgen kun je overspoeld worden door een hoop heftige emoties als bezorgdheid  boosheid, angst, wrok, haat, schuldgevoel, hopeloosheid, angst om te falen, verdriet en zelfs rouw. Het is belangrijk om deze emoties te herkennen, erkennen en accepteren, of ze nou goed of fout voelen. Laat twijfel en bedenkingen hierover voor wat ze zijn . Deze emoties betekenen namelijk niet dat je niet meer van degene waar je voor zorgt houdt. Ze zijn gewoon heel menselijk en horen bij het mantelzorg proces.

Bezorgdheid en angst: Je zult wellicht bezorgd zijn over hoe je moet omgaan met alle extra verantwoordelijkheden die je er als mantelzorger bij krijgt of het maakt je angstig dat er iets met jou gebeurd en dat degene waar je voor zorgt dan alleen achterblijft. Of je bent bang voor de toekomst, als je dierbare zieker wordt en jij de zorg misschien niet meer aan kunt.

Boosheid en haat: Je kunt je enorm boos voelen of misschien zelfs haatgevoelens hebben naar de persoon waar je voor zorgt, ook al weet je dat de persoon er niets aan kan doen dat hij of zij ziek werd. Ook kun je jaloerse  gevoelens hebben naar andere familieleden of goede vrienden, die jouw verantwoordelijkheden (nog) niet hebben.

Schuldgevoel: Je kunt je schuldig voelen omdat je het idee hebt geen goede mantelzorger te zijn, ongeduldig bent, jaloers en boos bent of je hebt het gevoel dat je niet genoeg doet, met name als je niet dichtbij degene woont, waar je voor zorgt.

Rouw: Er zijn verschillende soorten verlies die je kunt ervaren bij mantelzorg. Neem bijvoorbeeld de toekomst die je samen met je partner of kind voor ogen had; alle dromen zijn in een keer weg of moeten enorm bijgesteld worden. Of zoals bij dementie; de persoon die zo vertrouwd was, is echt niet meer de persoon waar je eerst verliefd op werd of die een vader of moederrol in je leven innam. Dat is pure rouw!

En ook al begrijp je waar al die emoties vandaan komen, dan nog kunnen ze je enorm verdrietig maken. Om echt met deze emoties te dealen is het heel belangrijk dat je erover praat met iemand die je vertrouwd of met mensen die weten wat mantelzorg inhoudt. Prop ze dus niet op maar maak ze bespreekbaar. Maak van je hart geen moordkuil. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen. Het ligt echt niet aan jou. Het hoort helaas allemaal bij mantelzorg.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top