De deuren van verpleeghuizen gaan weer op een kier

De deuren van verpleeghuizen gaan weer op een kier. ‘Een eerste groep verpleeghuizen zou vanaf 11 mei weer in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten.’ Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in gesprek met het Nederlands Dagblad. ‘Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team’
‘Daarbij gaan sowieso strenge eisen gelden.’ Logisch want veiligheid gaat natuurlijk voor álle partijen voor alles. Niemand is immers gebaad bij een toename van coronabesmettingen. Goed nieuws dus, of toch niet?

Menselijk aspect

Allereerst zijn wij blij dat het menselijk aspect eindelijk óók meetelt in de besluitvorming rond dit onderwerp. Toeval dat dit nieuws na het pleidooi van Hugo Borst en Carin Gaemers komt in het programma WNL op zondag? Maar dat mag de pret niet drukken want wat ertoe doet is dat de deur van verpleeghuizen weer op een kier gaan. Nu alleen nog invullen hoe dat dan aangepakt moet worden. Maar eerst willen we hier toch een kanttekening plaatsen. Er wordt wéér alleen gesproken over de verpleeghuizen. Waar zijn de andere instellingen? Het zijn niet alleen ouderen die opgesloten zitten in verpleeghuizen. We hebben het ook over jongeren en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking die in instellingen verblijven. Wij pleiten ervoor om deze groepen ook mee te nemen in de besluitvorming om bezoek te mogen ontvangen. Ook zij worden hard getroffen door de maatregelen.

Naar onze mening moeten drie partijen voorop staan in deze besluitvorming en uitwerking: 1. Bewoners 2. Verzorgenden 3. Mantelzorgers. Niet alleen de mening van minister de Jonge en consorten mag bepalen welke huizen wel open mogen en welke huizen niet. De meningen, ervaringen en oplossingen vanuit de mensen die het moeten gaan doen zijn van groot belang hier. Zij zijn degenen die het tot een succes kunnen maken en die zich hiervoor in gaan zetten. We zijn erg benieuwd naar de criteria die vanuit het ministerie gesteld gaan worden. Worden het alleen de instellingen zonder besmettingen? Of wordt het een dwarsdoorsnede van de verschillende instellingen met het gebruik van beschermende middelen?

Concreet plan

Vorige week hebben wij in samenwerking met ouderenpsycholoog Sarah Blom en pycholoog/onderzoeker dr. David Blom een concreet plan voorgelegd. Een plan waarin goed rekening wordt gehouden met bewoners, mantelzorgers en verzorgenden. Een mogelijke versoepeling die voor iedereen haalbaar en acceptabel is. Waarin rekening gehouden wordt met ieders angsten en zorgen. We hebben hierin een aantal suggesties uitgewerkt om tot versoepeling te kunnen komen. Uitvoerbaar en te realiseren door álle instellingen en rekening houdend met de creativiteit en daadkracht van de instellingen. Want laten we eerlijk zijn. Bepaalde instellingen barsten van de creativiteit en daadkracht. Zij laten momenteel al familieherenigingen plaatsvinden. Allemaal met inachtneming van alle RIVM eisen en regelgeving. Vanuit menselijk oogpunt. Omdat ze de lijdensdruk van bewoners door het wegvallen van contact niet meer kunnen aanzien. Zij zien dat de onmisbare rol van de mantelzorgers als zorgpartner is weggevallen.

Laat de minister in zijn besluitvorming in vredesnaam kijken naar de bestuurders die het nu al goed doen. Baseer de pilot op de instellingen waar het bezoekerscontact al goed gaat en vaardig daarna direct een richtlijn uit voor bestuurders van instellingen die er een potje van maken. Denk aan alle bewoners, mantelzorgers en verzorgenden in Nederland. Zet de deur van alle instellingen op een kier!

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top