skip to Main Content
De Dag Van De Mantelzorg: Aandacht, Erkenning En Waardering!

De Dag van de Mantelzorg: Aandacht, Erkenning en Waardering!

Ieder jaar op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg, een dag om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, een dag van aandacht, erkenning en waardering voor mantelzorg en mantelzorgers. Ja en is dat nu nodig? Al die dagen.. er zijn er al zoveel.. Moederdag, Vaderdag, Dierendag, de Dag van dit en van dat. Vind ik ook, maar de Dag van de Mantelzorg is me dierbaar, omdat ik deze dag inmiddels ruim 7 jaar in Steenwijkerland met mijn collega’s heb mogen organiseren en ik ieder jaar weer zie, hoor, merk en voel hoe belangrijk dit is!

Want natuurlijk zijn we er het hele jaar door voor mantelzorgers, met volop activiteiten en ondersteunen we waar nodig. Maar juist die ene dag in het jaar, draagt er bijvoorbeeld aan bij om het zorgen gewoon al die andere dagen van het jaar weer te blijven doen en volhouden. Tegelijkertijd hoor ik ook van veel mensen die de mantelzorg ontvangen dat deze aandacht ook voor hun van grote waarde is, dat het ze ontroert en blij maakt. En ook dat vind ik dan weer zeer de moeite van het organiseren waard.

Mantelzorg heeft veel gezichten. Een partner met forse geheugenproblematiek is zich minder bewust van de eigen mantelzorgsituatie dan een ouder die rolstoelafhankelijk is en om die reden mantelzorg ontvangt. Een jonge mantelzorger groeit op met zorg en ziet de eigen situatie niet altijd als bijzonder, terwijl de impact van een ziek familielid af en toe enorm kan zijn. Al dit soort situaties benoemen en bespreekbaar maken kan lucht geven en de ruimte die dat geeft, is al helpend. Kleine gebaren of tips, die het verschil kunnen maken. Daarom is voor mij de dag zo van belang. Er niet alleen voor staan, het niet allemaal als vanzelfsprekend zien. Want meer dan 8 uur per week, langer dan 3 maanden kan ook 24/7 zijn, langer dan 10 jaar. En dat kan tegelijkertijd bijzonder mooi èn bijzonder zwaar zijn. Vanzelfsprekend om te doen, maar ook inspannend en vermoeiend zijn.

Hoe we dat met die dag in Steenwijkerland doen? Mantelzorgers krijgen een financiële waardering aangeboden vanuit de gemeente, (super!). Tegelijkertijd krijgen de mantelzorgers een uitnodiging voor een middag die bol staat van info en ontspanning, georganiseerd vanuit Sociaal Werk De Kop. Zo is er een grote zorg infomarkt, gevormd door meer dan 50 netwerkpartners van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. In combinatie met een heerlijke wellnessbrigade, met massages, nagellaktafel en andere ontspannende en leuke dingen. De onderlinge verbinding is groot, vaak een jaarlijks weerzien, een praatje, een hart onder de riem. En er wordt volop genetwerkt en bijgepraat door de mantelzorgers en de vele organisaties, echt een dag om op te laden!

Ik wens iedereen een mooie dag van de mantelzorg toe!

Hartelijke groetjes, Paula Bierma

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X