skip to Main Content

De dag, de week, de maand van…

Het is oktober, stoptober, locktober maar ook borstkankermaand. De Week van de toegankelijkheid, de Week van de Opvoeding, de Week tegen Eenzaamheid, de week van de jonge mantelzorgers.. De dag van de Leerkracht, Werelddierendag natuurlijk, maar ook de dag van de duurzaamheid, diversity day en de dag van de geestelijke gezondheid. Oh en de Nationale Ouderendag, niet te vergeten! Het is nogal een opsomming en echt alles verdiend aandacht, maar inmiddels is het jaar haast tekort voor alle bijzondere dagen, kwalen, belangrijkheden, uitdagingen en wat ook maar. En dan is het goed om er uit te kiezen wat je aanspreekt en daar bij stil te staan.                     

Vanuit mijn werk als buurtwerker en dan met name het mantelzorgstuk springen de jonge mantelzorgers er natuurlijk uit! Gelukkig hebben we onlangs voor deze groep nog een mooie middag kunnen organiseren, want dit is ook een jaar van blij zijn met alles wat wel kan… en dat waren we dan ook. Het was een bijzondere middag met glimmende ogen en veel vrolijkheid. En dat is af en toe gewoon fijn, voor de jonge mantelzorgers is de omgeving waarin ze opgroeien een gegeven. Een kind zal dan ook niet snel aandacht hiervoor vragen, het is aan de professionals om hier oog voor te hebben. Een investering nu, die op een later moment moeilijkheden kan helpen voorkomen. Preventie is iets waar ik graag meer aandacht aan zou willen besteden. Zorg & welzijn is onlosmakelijk met elkaar verbonden ook voor de jeugd. 

Zo ook de Week tegen Eenzaamheid, want hierin ligt voor mantelzorgers een risico wat doorgaans groter is dan voor niet-mantelzorgers. Je sociale leven wordt kleiner, naarmate het mantelzorgen een groter deel van je leven in beslag neemt. En dat is niet erg voor een poosje, maar het is wel van belang om je daar bewust van te zijn, ook hier ligt een rol voor professionals in de preventie ervan. Want een poosje wordt een poos en voor je het weet verstrijken er jaren.. En hoe belangrijk is ook hier weer ons brede netwerk, hulpvragen die via wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners van de huisarts, maar ook wmo consulenten bij ons worden gemeld. Fijn om zo samen steeds weer te kijken waar wat verbeterd kan, om te zien waar er mantelzorg aan de orde is. Want daar begint het vaak. Bewustzijn hierover, want pas dan zal er bijvoorbeeld ook aan respijtzorg worden gedacht. Soms kan er meer dan gedacht in iemands eigen kring. En niet zelden ontstaan er nieuwe draadjes die weer nieuwe contacten doen ontstaan en welzijn doen toenemen. Eigen netwerk versterken, in de eigen omgeving, iedere dag een nieuwe kans!

En zo kom ik dan ook maar alvast op de Dag van de Mantelzorg. Op 10 november is het weer zover! In Steenwijkerland houden we het dit jaar niet bij een dag maar gaan we voor een Week van de Mantelzorg. En wel van 7 tot en met 13 november. We laten ons niet kisten door corona en besteden er in kleinere stukjes gewoon weer volop aandacht aan. De voorbereidingen zijn in gang gezet, want zeker dit jaar 2020 verdienen mantelzorgers de volle waardering!

Voor nu.. Hou vol, blijf veilig en pas goed op elkaar..

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X