skip to Main Content

De begrafenis van een tante

Afgelopen vrijdag namen wij het risico om toch naar de 75e verjaardag van mijn moeder te gaan. Wel met gepaste afstand overigens.
Het gesprek ging natuurlijk alleen maar over het corona virus. Mijn ouders en zussen hebben een eigen bedrijf in Giethoorn en het begon nu zorgelijk te worden.

Na het gebak en de koffie vertelde mijn moeder dat ze de volgende dag een begrafenis had van haar tante. Ze twijfelde of ze wel of niet moest gaan en vroeg ons om raad.
“Mam, als je twijfelt moet je niet gaan!” zei ik haar.
En het is natuurlijk knap vervelend wanneer je niet naar een begrafenis kan, maar in dit geval vond ik het niet verantwoord.
Ze is niet meer de jongste, wel gezond met een paar ouderdomskwaaltjes maar voor mij stond het als een paal boven water. Geen onnodig risico lopen.
“Dan schrijf ik wel een brief”, zei mijn moeder.
Mijn moeder is een principieel persoon. Internet, mail en online zaken doet ze niet. Er staat wel een computer maar die staat gewoon te verstoffen.
“Misschien kun je beter even bellen, want zo’n brief duurt nogal voordat hij bezorgd wordt”.
Het was een groot dilemma voor mijn moeder omdat zij altijd naar begrafenissen gaat als er een overlijdensbericht komt van haar familie.
Ik ga er vanuit dat er toch mensen naar de begrafenis zijn geweest zodat de tante nog een waardig afscheid heeft gekregen.
Als ik vanmiddag mijn moeder ga bellen zal ik haar er eens naar vragen. Ze zal zich echt niet prettig voelen omdat ze niet heeft kunnen gaan. Een beetje mentale ondersteuning kan dan ook geen kwaad.
Het zet mij aan het denken. Hoe gaan begrafenisondernemers er op dit moment mee om? Gepaste afstand houden tijdens de uitvaart? Of wordt er alleen nog begraven in besloten kring?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X