skip to Main Content
Dagboek Van Een Mantelzorger: “Mantelzorger” In Turkije

Dagboek van een mantelzorger: “Mantelzorger” in Turkije

Mama’s bruidskist – annemin sandigi. En feest want ik heb de rechtszaak gewonnen!

Gisteren zenuwachtig naar bed gegaan. Koortsachtig tot diep in de nacht zaken geregeld met allerlei lieve mensen die mij helpen. Ik stond op, pakte mijn koffer in en ging wandelen, de zon scheen. Ik had vertrouwen. Onze advocaat belde, of ik nu al naar de rechtbank kon komen. Ik heb me de hele reis voorgenomen flexibel te zijn en dat werkt!

Ik stap in de taxi en we komen aan bij een soort wolkenkrabber, een koud en kaal gebouw. Buiten schijnt de zon en binnen lopen de rillingen over je rug. Fancy pancy advocaten die belangrijk over de gang lopen. Ik ga wat ijsberen en bel dan de advocaat ik moet een verdieping lager zijn. Blij om haar te zien. Ze is als een soort moeder die veel praat en ik snap de helft. We mogen een kleine kamer in waar een jonge vrouwelijke rechter op een verhoging zit. Ze heeft geblondeerd haar en mooie oorbellen. Ze oogt vriendelijk en serieus. Ataturk kijkt achter haar mee. Rechts 5 meter muur met papieren dossiers. Ik voel de spanning door mijn lijf en blijf staan, dat voel ik zo. Ze herhaalt dat ik mag zitten.

Complimenten voor de Nederlandse zorg
Ze begint met vriendelijke complimenten. Ze is verrukt over het behandelplan van papa dat we voor heel veel geld hebben laten vertalen. “Dat ze tot het tandenpoetsen alles beschrijven wat fantastisch!” Ik vertel maar niet dat papa’s tanden amper worden gepoetst en er heel goor uitzien want hij weigert.

Ik begrijp de helft van het formele jargon niet maar het begint positief. “Hoeveel kinderen heeft mijnheer?” Bij het noemen van mijn broers breek ik en vecht tegen mijn tranen. Welke kant gaat dit op? Iedereen heeft me gewaarschuwd dat alles hier stroperig gaat en dat ik niks moet verwachten. Ik mag ook iets zeggen en dan zegt ze het. Dochter mag handelen namens M. Demir…. Ze brabbelt een heleboel formele zinnen die de dame voor haar in razend tempo uittypt. We krijgen een print en worden hup naar buiten gewerkt. De volgende zaak stapt al binnen.

Buiten val ik in de armen van onze advocaat en laat ik alle spanning vd afgelopen dagen stromen. Ik snik een paar minuten alle verdriet eruit “laat je maar gaan” troost ze me. Ik ben zo blij! Ik ben papa en papa is mij. Ik kan zaken gaan regelen. Zodra ik kan bel ik mijn broers die ook heel blij en trots zijn. Wie had dat gedacht?

Puinruimen
Daarna haal ik mijn huurauto op en rij ik naar het huis van mijn ouders. De ingehuurde puinruimer is al flink bezig. Op het terras meer zooi dan verwacht. Ik beslis snel, dat kan weg, dat kan weg. Dat neem ik mee, dat geef ik weg. Ik val bijna van mijn stokje en eet en drink snel wat. De slaapbanken die op straat zijn gegooid hebben al een tweede leven op een bouwterrein voor de bouwvakkers. De een zijn zooi is voor de ander een uitkomst. Een andere bank is naar zijn buurman. Ik vind het fijn, spullen die worden hergebruikt. Hoestend en proestend vechten we ons door het stof.
Verrukt ben ik met de vondst van de bruidskist van mama. Nooit eerder gezien, maar wat een mooi hout! Die neem ik een volgende keer mee. Ik loop tig keer de trappen af en laad de auto in met borden, bestek, dekens. Dan een laatste dweilbeurt. Nog een meevaller! We hebben water! Alles zit me mee vandaag, mijn dag kan niet meer stuk. Ik moet het water heel vaak verversen. Zwart is het water na 5 jaar stilstand en minutenlang wacht ik tot het water schoon komt.

Bezweet en stoffig sluit ik de deur achter mij. Op de snelweg doe ik keihard vrolijke muziek aan en scheur vrolijk langs de kust naar mijn familie. De vakantie kan nu beginnen. Ik ben zo blij en trots en dankbaar.

Avatar

Fatos Ipek-Demir

Fatos' vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X