skip to Main Content
Dagboek Van Een Mantelzorger: ‘Onbetaaldbaar’

Dagboek van een mantelzorger: ‘Onbetaaldbaar’

Soms betaald, soms onbetaald…….eigenlijk onbetaalbaar 🙂

Vanochtend weer een mail van een student die afstudeert en onderzoek doet onder mantelzorgers. “Via facebook las ik een aantal van uw verhalen in het dagboek van een mantelzorger. De verhalen grepen mij aan en trokken ook mijn interesse”. Tja, wat zal ik doen? De afgelopen jaren heb ik vaak meegewerkt/meegedacht aan onderzoeken, publicaties, bijeenkomsten, denktanks, noem maar op. Maar sinds ik zzp’er ben (tijd is geld) denk ik goed na over wat nu precies mijn product is en waar ik tijd aan wil besteden. Na enkele maanden mijmeren en diverse uitnodigingen verder weet ik het! Ik ben ervaringsdeskundige! En dat is een uniek product! Soms zeg ik ja, soms zeg ik nee (maar ik weet wel iemand anders). Soms noem ik mijn uurtarief “ik ga het navragen of we budget hebben” en hoor ik niks meer terug (soms ook wel). Soms doe ik het gratis omdat ik het doel een warm hart toedraag (en ze kunnen geen migrant vinden). Niet voor niets is mijn lijfspreuk “kennis is macht, delen is kracht”. En het brengt mij ook veel. (zie foto – interview voor het boek “Het mooiste woord is herinnering” VUMC/Frenk van der Linden en Pieter Webeling)

Ik ben een ervaringsdeskundige

– Moeder die arbeid en zorg combineert;
– Migrant die weet wat in- en uitsluiting is;
– Werkende (vrouwelijke+migranten) mantelzorger.

En ik vertel hier graag over! Serieus (want it’s serious stuff) maar altijd met humor en enthousiasme. Ik heb de wind mee, wie ik ben is nu broodnodig in huidige en toekomstige uitdagingen en beleidsontwikkelingen. Het is super actueel. Op de site van Movisie staat “De ervaringsdeskundige is in opkomst. Eerst in de GGZ, maar nu bijvoorbeeld ook in schuldhulpverlening en wijkteams. Bij Movisie wordt de trend omarmd. ‘Het onderscheid tussen ‘wij, de gezonde hulpverlener’ en ‘zij, de kwetsbaren’ is niet meer zinvol.” Wat mij betreft is er geen onderscheid tussen professionals en ervaringsdeskundigen, de laatste groep weet misschien wel meer! In ieder geval willen ze allebei het beste voor kwetsbare groepen. Op woensdag 14 juni is er een conferentie “De inzet van ervaringsdeskundigen” over georganiseerd. Benieuwd hoe ik mijn ervaringsdeskundigheid kan vermarkten.

Dat mijn ervaringsdeskundigheid nodig is merk ik aan de verzoeken die ik de afgelopen weken krijg. Brainstorm over het bereiken van migranten, advies bij project diversiteit in cultuursector, deelname aan een kerngroep over eenzaamheid, uitnodiging om in de cliëntenraad plaats te nemen. Maar er is een grens aan mijn maatschappelijke betrokkenheid. Ik denk en doe graag mee. Maar de schoorsteen moet ook roken.

At your service

Dus als u een beroep wilt doen op mijn ervaringsdeskundigheid en mijn netwerk? Kijk op www.fatosipek.nl en mijn LinkedIn profiel (ook voor columns).

Avatar

Fatos Ipek-Demir

Fatos' vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X