Comfortroom helpt mensen met dementie te kalmeren of juist te activeren

Cliënten van het Vincent van Gogh in Venray, die mensen behandelt en begeleidt met dementie, psychische, psychiatrische en verslavingsproblemen, hebben de primeur om vanaf nu gebruik te maken van een gepersonaliseerde comfortroom. 

Wat is een comfortroom?

Een comfortroom is een kleine huiskamer waarin de cliënt alleen, of samen met  mantelzorger of verzorgende kan zitten. Door middel van foto’s op een beeldscherm, muziek en bijvoorbeeld (herkenbare) geuren die bij de cliënt horen, wordt een sfeer gecreëerd die herkenning oproept. Daarnaast wordt bijvoorbeeld op een  beeldscherm een venster getoond met het uitzicht wat de cliënt vroeger had. Hierdoor ontstaat een innerlijke rust bij de cliënt. Of het prikkelt juist tot activiteit. De informatie komt van familieleden van de clienten en werd op USB-sticks gezet.  In de comfortroom wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie om dus een persoonlijke leefomgeving te creëren, waarin cliënten kunnen ontspannen, alleen, maar ook met hun familie en/of mantelzorgers.

Samenwerking met studenten

De organisatie achter het verzorgingstehuis wilde iets bedenken voor hun cliënten met dementie en de gedragsproblemen die daarbij horen, zoals dwalen, roepen, angst of opwinding. Zónder gebruik te maken van oude methodes, zoals afzonderen, fixeren of medicatiegebruik. Dus legden ze contact met hogeschool Fontys, met de vraag of hun studenten iets konden bedenken. Samen met hen hebben zij de comfortroom bedacht. De financiering hiervan is mede mogelijk gemaakt door onder andere Rememberz.’

Het idee

Na een studie van een groep studenten van een hogeschool en door sparring met specialisten uit de branche, op het gebied van de combinatie in ziektebeelden van psychiatrie en dementie, is H- Kwadraat Architectuur hieruit een ontwerp gaan destileren. Dit ontwerp is zeer innovatief en samen met Quadrant4 en OmniLAN werd dit innovatieve concept verwerkelijkt in een pilot Comfort●Room. Met behulp van de zorginstelling en partners is deze pilot tot stand gekomen. Stilstand achteruitgang, dus met behulp van medewerkers van de zorginstelling ter plekke en studentengroepen kan deze pilot continue worden verfijnd. Het is een als het ware een living lab. Het concept en het bijbehorende platform is zo modulair en flexibel, dat bij elke vraagstelling een passende oplossing kan worden geboden.

Zorginnovatie

Als organisatie is het Vincent van Gogh enorm trots op het feit dat zij binnen de geestelijke gezondheidszorg koploper zijn op het gebied van zorginnovatie. Inzet van techniek en samenwerking in de keten zijn hierbij speerpunten. ‘De grootste uitdaging hierbij was om de kamer maximaal te personaliseren terwijl hij door iedereen gebruikt kan worden. Samenwerking met de Dementieraad heeft uiteindelijk geresulteerd in de comfortroom nieuwe stijl’, aldus het Vincent van Gogh.

Een digitaal levensboek

Met iedere cliënt is een eigen levensboek gemaakt en vastgelegd op USB. Op deze usb-stick staan persoonlijke foto’s, filmpjes en tekeningen, maar ook instellingen als licht , geur en beelden voor een mooi uitzicht.
De comfortroom en het digitale levensboek zijn gerealiseerd door Rememberz.

Effecten

Men is inmiddels een paar weken bezig met de comfortroom maar het effect is nu al merkbaar. ‘Sommige cliënten vertellen altijd hetzelfde verhaal, of gebruiken steeds dezelfde woorden. Als ze in de comfortroom zitten, komen er opeens àndere verhalen tevoorschijn. Anderen glimlachen, en je ziet de ontspanning op hun gezicht. Cliënten kunnen in principe zo lang als ze willen in de comfortroom blijven, maar de meesten zijn er twintig minuten tot een half uur. Het roepgedrag is minder en je ziet dat de cliënten minder onrust hebben. Anderen komen juist meer in beweging’, aldus het Vincent van Gogh.

 

Voor meer informatie over de comfortroom kun je terecht op de website van Rememberz

 

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top