skip to Main Content

Code rood en zorg

Het is deze zondag Code Rood in ons land. Het kleine beetje lentegevoel van deze week wordt door een straffe oostenwind weggeblazen. De weerberichten voorspellen niet veel goeds. Sneeuw, ijzel en vrieskou. En dan komt het advies om niet de weg op te gaan en het reizen zoveel mogelijk te vermijden. Maar wat betekent dit voor de mensen die zorg of hulp van buitenaf nodig hebben?

Als rasechte mantelzorger aarzel ik geen moment en onderneem ik direct actie om goed voorbereid de komende dagen in te gaan. Want het slechtste scenario is dat de wijkverpleging niet naar mijn moeder kan komen. En wij ook niet. Dan zit mijn moeder zonder externe zorg en hulp. Wat dan? Daar moet ik echt niet aan denken.

Met code rood en het zwartste scenario in mijn hoofd ga ik ons voorbereiden. Bij mijn moeder maak ik zoveel mogelijk in orde zodat zij een dag zonder hulp zou kunnen. Dan wordt het zondag maar een verplichte pyjama-dag met voldoende eten en lekkers in de buurt. Gesmeerde boterhammen en allerlei gezonde dingen in de koelkast. Glazen en theemokken staan keurig in een rij. Alle voorraad goed aangevuld en binnen handbereik. Een militaire operatie in de keuken van mijn moeder.

En net als ik bijna klaar ben, belt de wijkverpleging voor overleg. Ze verwachten dat ze niet kunnen komen deze zondag en willen dat graag overleggen. Ik voel de onrust opkomen, maar bespreek met hen de acties die we al hebben gedaan. Als het weer inderdaad zo slecht wordt als voorspeld, dan kan niemand daar iets aan doen. Het enige wat we kunnen doen is het voor mijn moeder zo goed en makkelijk mogelijk te regelen.

Maar ik ben niet de enige mantelzorger in deze situatie. Ik realiseer me gelijk dat er nu veel mensen zonder zorg of hulp de dag door moeten komen. Dat mantelzorgers die niet in hetzelfde huis wonen, wellicht niet kunnen reizen om voor hun dierbaren te zorgen. Zelfs al zouden ze het willen.

We hebben nu naast de pandemie, het minimale bezoek en de avondklok ook te maken met extreem winterweer. Dus laten we elkaar vandaag een beetje extra helpen. Als je niet kunt reizen naar je dierbare vandaag, kijk dan even in je eigen straat of iemand hulp nodig heeft. Zwaai even door het raam of bel iemand op en vraag of het goed gaat. Een kleine moeite, maar voor de familie op afstand een groots gebaar. Letten jullie vandaag een beetje extra op mijn dierbaren, op elkaars familie en op elkaar? Natuurlijk doe ik dat ook 😉

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X