skip to Main Content
Blog 01, #BeeldJuweeltje, Februari 2018

Blog 01, #BeeldJuweeltje, februari 2018

Mijn nieuwe serie Blogs! Waar het hart van vol is…. Zoals in januari aangegeven stop ik met de hele persoonlijk blogs over mijn vader met dementie. Qua emoties heb ik iets meer afstand nodig. Van harte nodig ik je echter uit om mijn nieuwe blogs te volgen! Ze gaan over verbinding (blijven) maken en over de taal van mensen met dementie; het Dementees. Toch weer in de pen geklommen….. ;-).  #BeeldJuweeltje, februari 2018

 

Hoe praat ik als naaste met mijn dierbare met dementie?

Wanneer je naaste steeds vergeetachtiger wordt, kan er verwarring in de communicatie ontstaan. Dat is moeilijk voor degene met dementie, maar ook voor jou als mantelzorger! Op welke vragen geef je wel een correct antwoord en op welke ‘ga je mee in het verhaal van de ander’?Daarnaast kan degene met dementie steeds vaker niet op een woord komen, of totaal andere woorden gebruiken, steeds meer een eigen taal ontwikkelen…… Vaak lijkt het of er veel ‘gebrabbeld’ wordt in een gesprek….

Lijkt het, want als je anders leert kijken, luisteren, omgaat met….., leert je ratio los te laten en puur op je gevoel te gaan varen, dan zie je dat er een nieuwe taal ontstaan is. Een ‘diepe taal’, een taal die veel levenswijsheid toelaat, die soms neigt naar poëzie (en veel vitamines kunnen geven).

Paula Irik en Irene Kruijssen ontdekten deze taal enige jaren terug, en schreven er een boek over: ’Want we hebben allemaal de morgen’. Niet om dementie in een mooi jasje te stoppen; de ziekte is heftig voor degene zelf en raakt ook (zeer intens) ieder om degene met dementie heen. Maar een boek puur bedoelt als steun vanuit een andere blik, geschreven voor alle naastbetrokkenen: mantelzorgers én professionals.

Deze taal noemen zij ‘het Dementees’.

In de zorg om mijn vader met Lewy Body dementie en ook als professional in de begeleiding in de thuiszorg lees ik graag boeken ter inspiratie en steun. Zo kwam ik in contact met Paula en later met Irene. Soms komt dan van het één het ander. Ter illustratie van hun onlangs geschreven boek (sept. 2017), en omdat deze taal met prachtige ‘Juweeltjes’- levenswijsheden, mij zo raakte als mens en troost geeft als mantelzorger; heb ik er samen met fotograaf Mirjam Smits beelden bij gezocht. Dit omdat beelden nog méér tot ons hart spreken en ons aanzetten anders te gaan luisteren.

In mijn nieuwe serie blogs wil ik hier graag bij stil staan: bij deze ‘BeeldJuweeltjes’, bij deze taal en vooral bij hoe kunnen we met elkaar in verbinding blijven van hart tot hart….? Ik hoop dat ze jou kunnen inspireren, of puur even een moment van kracht kunnen geven.

 

Ingrid van der Voort

 

 

 

#BeeldJuweeltje: Uitspraken van mensen met dementie, opgeschreven door Paula Irik en Irene Kruijssen, Idee & Vormgeving: Ingrid van der Voort, Foto: Mirjam Smits

 

Avatar

Ingrid van der Voort

Ingrid werkt in de thuiszorg. Ze geeft graag werkelijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door het maken van 'HerinneringsKunst'. Ze zorgt samen met haar broer en echtgenoot voor haar vader Kees. Hij heeft Lewy Body Dementie en woont op een kleinschalig wonen afdeling in het verpleeghuis.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X